Stad Oostende voert actie tegen sigarettenpeuk op: peukenzuilen, asbakjes en graffiti om weggooien te ontmoedigen

GAS-bemiddelaar Bo Bosmans en schepen Maxim Donck.© GLO
GAS-bemiddelaar Bo Bosmans en schepen Maxim Donck.© GLO
Gillian Lowyck

Peuken op straat gooien is in Oostende al een hele tijd verboden. Wie een peuk op de grond gooit, kan hier dan ook een GAS-boete voor krijgen. De stad pakt nu uit met een campagne om de Oostendenaars te sensibiliseren. Er komen peukenzuilen, er worden asbakjes uitgedeeld en graffiti aan de riolering op straat.

“Het is hoog tijd dat de peukenproblematiek op een structurele manier aangepakt wordt”, zegt schepen voor Handhaving Maxim Donck (N-VA). “Een peuk op de grond gooien, behoort tot sluikstorten en het spreekt voor zich dat dit niet getolereerd wordt. De impact op onze natuur en omgeving is hoog, en dan hebben we het nog niet over het aantal uren aan mankracht dat gespendeerd wordt aan het opruimen ervan. Door in te zetten op infrastructurele aanpassingen, sensibilisering en vervolgens handhaving willen we een duidelijk signaal geven dat dergelijke vorm van sluikstorten niet langer getolereerd wordt.”

Hotspots

De stad heeft in samenwerking met verschillende wijkactoren een aantal hotspots bepaald. Dat zijn plaatsen waar veel sigarettenpeuken liggen. Hotspots zijn vooral in het stadscentrum te vinden, maar ook bijvoorbeeld in het Leopoldpark. Om het weggooien van peuken verder te ontmoedigen, worden er op verschillende rioolputjes in het stadscentrum milieuvriendelijke graffiti aangebracht. ‘Hier begint de zee’, staat er te lezen.

“Na deze actie zullen de mensen niet meer kunnen zeggen dat ze niet wisten dat een peuk op de grond gooien verboden is”

“Op het Monacoplein, Langestraat en Marie-Joséplein komen er drie peukenzuilen”, gaat schepen Donck verder. “In zo’n zuil kan je je peuk deponeren die dan vervolgens gerecycleerd wordt. De peuken worden gerecycleerd tot een spuitbaar granulaat, en worden nadien gebruikt om de containers voor het inzamelsysteem van de zuilen te maken.”

Verder zullen de gemeenschapswachten herbruikbare asbakjes uitdelen aan rokers. Elke vuilnisbak in Oostende kreeg een peukenring, waar rokers veilig hun sigaret kunnen uitdoven en deponeren.

GAS-boetes

Op 6 augustus 2020 werd de eerste GAS-boete uitgeschreven voor een sigarettenpeuk. “In 2020 werden er 171 boetes uitgeschreven en dit jaar 38 tot nu toe. Zo’n GAS-boete bedraagt 60 euro. Het kan wel zijn dat die prijs na deze actie de hoogte in gaat. Veel mensen die beboet zijn, zeggen dat ze niet wisten dat een peuk op de grond gooien verboden is. Wel, na deze actie zullen ze dat niet meer kunnen zeggen.”

De actie zal vier tot zes maanden lopen en wordt mee ondersteund door Mooimakers, voor een bedrag van 25.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier