Geen pedalo’s, geen watertanks, geen waterplezier in Menen. Alle activiteiten onder de noemer Aqua Solar worden geschrapt. Het zat er wat aan te komen na de problemen met het water in de Oude Leiearm. Ook nu is de waterkwaliteit te laag.
“We zullen week per week bekijken en afstemmen met organisatoren. We zullen telkens controles uitvoeren en op basis daarvan groen licht geven”, vertelde schepen Mieke Syssauw (Open VLD) vorige maand nog. Triatlonclub Lentriac had net aangekondigd dat ze hun triatlonwedstrijd op 25 augustus niet wilden laten doorgaan door de slechte staat van het water in de Oude Leiearm.
Geen Aqua Solar
Bij de stad wilden ze de hoop nog niet opgeven. Deze zomer zou de Oude Leiearm onder de noemer Aqua Solar opnieuw een paradijs voor waterrecreatie worden. Pedalo’s, SUPs en hoogtepunt op 17 augustus met Dobbero – vorige zomer waren die watertanks waarin geaperitiefd kon worden een succes. Maar het bleek de kroniek van een aangekondigde afgelasting.
Het stadsbestuur besliste na nieuwe negatieve resultaten van de waterkwaliteit om alle wateractiviteiten deze zomer af te gelasten. “Helaas zijn de laatste resultaten niet goed genoeg. Slechts één van de twee gemeten waarden is momenteel goed. Hierdoor is het water op de Oude Leiearm niet schoon genoeg voor recreatie”, aldus schepen van Evenementen Kasper Vandecasteele (Vooruit).
Twee parameters
Al enkele jaren is er een probleem met afvalwater dat via een overstort in de oude Leie wordt geloosd. Dat kwam de voorbije maanden nadrukkelijk tot uiting door de laag kippenvet die bovendreef. Ook was er op 2 juni massale vissterfte op de Oude Leiearm. Het bedrijf Farmchix, verantwoordelijk voor het kippenvet, beloofde intussen een eigen waterzuiveringsinstallatie te bouwen.
Niet dat de problemen enkel aan die ene firma te wijten waren. Een precieze oorzaak voor die slechte waterkwaliteit is moeilijk te bepalen. Wat maakt die kwaliteit zo slecht? Bij de stad houden ze rekening met twee parameters die van belang zijn voor zwemwaterkwaliteit. Uit de laatste drie metingen bleek het niveau van intestinale enterokokken aanvaardbaar. Bij de escherichia coli – een darmbacterie die onder meer urineweginfecties en darmklachten kan veroorzaken – werd de norm ruimschoots overschreden.
Ook bij de Vlaamse Milieumaatschappij werden na de vissterfte metingen gedaan. Daar werd organische belasting teruggevonden en een verhoogde fosforconcentratie. Dat wijst op een overstortwerking van huishoudelijk afvalwater vanuit het industrieterrein. “Bij verder onderzoek van de stalen in het labo werd de aanwezigheid aangetoond van poly ethylene glycol (PEG) en van verschillende vetzuren”, aldus woordvoerster Katrien Smet. “Op basis van deze stalen kunnen we niet met zekerheid aangeven wat de oorzaak is van de vissterfte.” (JDr)
Ontdek alle activiteiten op www.menen.be/boulevardsolar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier