Menen zet kippenbedrijf voor ultimatum na vervuiling Leie: maatregelen of rechtbank

De Oude Leie is een grote kom kippenbouillon met de nodige geuroverlast. © JDW
Redactie KW

De stad Menen heeft het kippenbedrijf dat verantwoordelijk is voor het lozen van het kippenvet in de Oude Leiearm een aanmaning gestuurd. Tegen medio volgende week moet het formeel maatregelen aantonen én zorgen dat de vervuiling stopt. “Zo niet dan stappen we naar de rechtbank.”

Een nieuwe wending in het verhaal rond de vervuiling van de Oude Leiearm in Menen. Nadat het stadsbestuur woensdag besliste om alle wateractiviteiten stop te zetten tot en met 15 juni, blijkt nu dat ze nog een stap verder gaat. Er werd een aanmaning gestuurd naar het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de lozing van het kippenvet.

Die is tweeledig. “Enerzijds moet het bedrijf formeel aantonen dat ze zowel op korte als lange termijn maatregelen neemt om de vervuiling tegen te gaan”, legt schepen van Juridische Zaken Mieke Syssauw (Open VLD) uit. “Daarnaast moet de vervuiling meteen stoppen, ook al moet de exploitatie van het bedrijf verminderen.”

Er werd het bedrijf tien dagen tijd gegeven om te voldoen aan beide eisen. “Zo niet dan stappen we naar de rechtbank”, klinkt het kordaat. Die ingebrekestelling is nu een drastische stap in wat een processie van Echternach lijkt. “We zijn al zo lang achter de schermen aan het werken.”

Kosten voor opruiming

Al lijkt dat volgens de publieke opinie allerminst. “Ik kan enkel zeggen dat die zaak ons nauw aan het hart ligt, maar we kunnen niet altijd communiceren omdat dat in ons nadeel kan spelen. Maar we zijn altijd in gesprek geweest met de eigenaar en hebben zelf alles gedaan om het probleem op te lossen”, aldus Syssauw.

Dat was dus niet genoeg, want de situatie bleef erger worden. Waardoor nu met gerechtelijke stappen gedreigd wordt. Toch rijkelijk laat, zo lijkt het. “We hebben dat nauwgezet moeten onderzoeken en namen daarom een gespecialiseerd jurist onder de arm. De eigenaar schuilde zich achter de vergunning die hem toelaat te lozen. Nu weten we dat er ook een algemene milieuzorgplicht is die zegt dat die lozing geen schade mag toebrengen. Dat is nu wel het geval.”

Als het bedrijf de aanmaning volgt, dan zou Aqua Solar, het zomerprogramma op het water, misschien toch niet in het gedrang komen. Maar nog zal de soap niet ten einde zijn. Want de stad wil ook nog de kosten die ze al maakte voor de opruiming – al ruim 78.000 euro – ook terug. Wordt dus sowieso vervolgd. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier