Bewoners van de nieuwe verkaveling in de Eendrachtstraat in Wervik maken voortaan gebruik van een sorteerstraatje voor hun afval. Meteen een primeur voor afvalintercommunale Mirom Menen. “Het gaat om een proefproject voor ondergrondse inzameling van huishoudelijk afval”, zegt directeur Kristof Moeyaert.
De verkaveling telt in zeven blokken 41 woningen en is er in het midden geen doorrijdend verkeer toegelaten. Het is dus niet mogelijk voor de ophaaldiensten om het afval van deur tot deur op te halen en dan kan een sorteerstraatje een oplossing bieden
Het sorteerstraatje vervangt het tijdelijke afvalverzamelpunt en zorgt voor een meer propere omgeving met minder zwerfvuil en een mooier straatbeeld. “Die tijdelijke verzamelpunten laten we vrijdag verwijderen”, zegt schepen Bercy Slegers (CD&V)
De inwoners van de Eendrachtstraat zijn verplicht om gebruik te maken van het nieuwe sorteerstraatje. Wie woont in de aanpalende Ooststraat, krijgt vrijblijvend de kans om het sorteerstraatje te gebruiken. De afvalophalers blijven de Ooststraat wel van deur tot deur op donderdag bedienen.
Ondergrondse containers
Het sorteerstraatje bestaat uit vijf ondergrondse containers voor de inzameling van restafval (groene zakken), PMD (blauwe zakken), papier en karton, glas en GFT. Boven de grond staan inwerpzuilen waarin je het afval kan werpen. Die zuilen kunnen de bewoners enkel openen met behulp van hun elektronische identiteitskaart.
De glascontainer is dan weer beschikbaar voor iedereen. “Onze ophaaldiensten staan in voor de lediging van de containers”, zegt de directeur. “In de containers zijn sensoren ingebouwd die de vullingsgraad van de container weergeven. Als de containers een bepaalde vullingsgraad bereiken, krijgt we hiervan een melding en zo kunnen ophalingen efficiënt ingepland worden. Bij de lediging worden de containers opgetild en via het openen van de bodemkleppen komen de afvalfracties gescheiden in de inzamelwagen terecht.”
Camera
Sedert enkele weken staat er aan de overkant een tijdelijke camera. “Aan de achterkant van de sorteerstraat komt er een vaste camera om toezicht te houden op een optimale sortering en eventueel misbruik vast te stellen”, zegt schepen Slegers. “In november zijn er nog aanplantingen voorzien.”
Het investeringsbedrag voor de levering en plaatsing van het sorteerstraatje komt op 87.153 euro, zonder btw. OVAM zorgt voor een subsidie van 18.000 euro.
Het sorteerstraatje kan elke dag tussen 8 en 20 uur worden gebruikt. Inwoners moeten zich registreren bij de afvalintercommunale Mirom Menen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier