Sonja Vanmaele en Kurt Van Elverdinghe leggen kikkerpoel aan in tuin
Sonja Vanmaele en Kurt Van Elverdinghe wonen met hun dochter Zoë (24) en zoon Aloïs (21) langs de Vaartdijk-Zuid in Leffinge. Ze leven er volop in de natuur tussen de weiden en vogels en aan de overzijde van de straat bevindt zich het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Toen ze daar kwamen wonen, was er een poel vol kikkers en salamanders maar in de loop der jaren was die poel helemaal dichtgeslibd. Nu hebben ze die met steun van de provincie West-Vlaanderen in ere hersteld.
“Wij houden van de natuur en dat is ook de reden waarom we hier 26 jaar geleden zijn komen wonen”, zegt Sonja. “ Toen we hier introkken, was er in de tuin een poel die door vorige bewoners zelf werd gegraven . De toenmalige bewoners waren visliefhebbers en ze dropten zelf paling in de poel. Er was ook een pontonnetje aangelegd zodat ze onbezorgd konden vissen in hun eigen tuintje. Een paling blijft echter niet op dezelfde plaats en de dieren glipten weg zodat er van vissen niet veel meer in huis kwam.”
“ De poel bleef en toen wij hier kwamen wonen, zaten er heel wat kikkers en salamanders in . Voor de kinderen, die toen nog klein waren, was dit uiteraard een leuke bedoening. Om de hele evolutie van kikkerdril tot kikker te kunnen volgen, deden we kikkerdril in een kuip. De kinderen zagen de dikkopjes tot leven komen en kleine kikkertjes worden. Deze kikkertjes zochten hun weg naar de poel. Het was voor ons een hele heksentoer om het gras af te rijden want het grastapijt zat vol met kleine kikkertjes.”
Landschapsherstel
“Mettertijd kwam er meer en meer slib in de poel te staan en in de zomer stond de poel zelfs droog. Kikkers en salamanders zochten andere oorden op en uiteindelijk droogde de poel helemaal op.” Door haar job bij de gemeente Middelkerke en een bijenproject in Schore kwam Sonja in contact met Wouter Goffin, landschapsconsulent van de dienst milieu, natuur en waterbeleid van de provincie West-Vlaanderen.
Ze vertelde hem over de kikkerpoel. Hij maakte haar attent op het landschapsherstel en stelde dat de oude kikkerpoel hiervoor in aanmerking kon komen. Particulieren dienen wel 30 procent van de kosten zelf te betalen. Geen probleem, dachten Sonja en Kurt en na een onderzoek en goedkeuring van de Bestendige Deputatie konden het herstel en de opwaardering van de kikkerpoel starten.
Verbinding met gracht
“De werken zijn in oktober gestart”, zegt Sonja. “ De poel vult zich nu al opnieuw met grond- en regenwater en we hopen dat de kikkers en salamanders weer vlug hun weg vinden naar onze kikkerpoel . Er is een verbinding met een gracht en van daaruit zullen de amfibieën bij ons terechtkomen.”
“We laten de natuur zijn gang gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat dit zal lukken temeer wij heel landelijk wonen en ze ook van de overzijde van de straat uit het kanaal Nieuwpoort-Plassendale kunnen komen. We zullen ook groene struiken en bloemen aanplanten om naast kikkers, salamanders en amfibieën, vlinders en bijen te lokken. We kiezen hiervoor een bloemenmengsel waar bijen en vlinders verzot op zijn.”
Slib ingeploegd op akker
“Het herstelproject is er niet om je tuin aan te leggen op kosten van de provincie, het moet heel duidelijk gaan om landschapsherstel en dat is bij ons zeker het geval”, benadrukken Sonja en Kurt. “Het wordt een wilde, natuurlijke tuin en we hebben ons ook moeten engageren om minstens 10 jaar te zorgen dat alles zijn doelstelling blijft behouden. Met de regelmaat van de klok zal er ook vanuit de provincie worden langsgekomen om het verloop te volgen.”
Het slib dat wordt opgegraven uit de kikkerpoel zal door een naburige landbouwer worden ingeploegd in zijn akker. Op die manier wordt de natuur ook teruggegeven aan de natuur. (PB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier