Uit de cijfers van afvalintercommunale IVBO blijkt dat de inwoners in Damme tijdens de laatste drie maanden van 2020 bijna de helft minder restafval hebben aangeboden. Dat is het gevolg van de invoering van het gedifferentieerd tarief (DifTar) en de start van de afzonderlijke ophaling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) op 1 oktober.
Als deze lijn een jaar lang wordt doorgetrokken, daalt het aanbod restafval in absolute cijfers van 155,6 naar 81 kilo per inwoner.
“We stellen vast dat onze inwoners hun afval nog beter gaan sorteren”, stelt schepen voor milieu Bart Desutter vast. “Dat was ons opzet en de burger werkt goed mee. Dat de eerste resultaten gunstig zijn, stemt ons bijzonder tevreden. Dit betekent een belangrijke winst voor het milieu want een nog groter deel van ons afval krijgt een tweede leven.”
Goed sorteren = minst betalen
Damme betaalt aan IVBO 0,27 euro voor de ophaling en verwerking van een kilogram afval. De inwoners betalen elk jaar voor hun eerste 50 kilo restafval per gezinslid 0,15 euro. Wie meer restafval aanbiedt, betaalt 0,25 euro. GFT aanbieden kost altijd 0,10 euro per kilo. De prijs voor een PMD-zak daalde op 15 januari tot 0,15 euro per stuk. Wie goed sorteert, zal het minst betalen. Wie maar matig sorteert, draagt vanaf nu meer bij in de afvalkosten .
“IVBO en Stad Damme hebben elkaar in dit project gevonden”, zegt Jean-Pierre Lamote, gemeenteraadsvoorzitter en afgevaardigde van de stad in IVBO. “Dit is een project voor een milieubewuster afvalbeleid. We slagen erin om de afvalberg te herverdelen en de recycleerbare- en verwerkbare fracties te verhogen. Er is zeker nog ruimte voor verbeteringen. We sturen nog regelmatig bij zodat dit een goed voorbeeld kan zijn voor gemeenten die eventueel het voorbeeld van Damme willen volgen.”
De wijziging van zakken naar (rol)containers vergt wel een aanpassing voor de Dammenaars. De ophaalfrequentie voor restafval daalde ook van wekelijks naar tweewekelijks. De burger kan zijn persoonlijke afvalrekening online raadplegen op deze site of beroep doen op het gratis infonummer 0800 21 901.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier