Voor de derde keer in vier maanden tijd werd een milieuvervuiling vastgesteld in beken in Torhout en Kortemark. Deze keer gaat het om witte schuimvlokken die in het water van de Spanjaardbeek in Torhout en de Kasteelbeek en Krekebeek in Kortemark drijven. De brandweer legde absorptierollen in het water. “Na onderzoek blijkt dat het om een aanzienlijke hoeveelheid frietvet gaat in het water”, zegt schepen van Milieu Lynn Vermote. De vervuiler zou een pv gekregen hebben.
Eind oktober en begin november hing er wekenlang een zware mazoutgeur in en rond de beken van Torhout en Kortemark. Een lozing van een bedrijf op het grondgebied van Torhout bleek aan de oorzaak te liggen.
Olieachtige vloeistof
Via de Spanjaardbeek in Torhout kwam de vervuiling ook in de Krekebeek in Kortemark terecht. Er dreef een olieachtige vloeistof in het water en de brandweer moest meermaals uitrukken om absorberende rollen in het water te leggen. Pas na een hele tijd was die vervuiling onder controle.
Woensdagavond werd echter een nieuwe vervuiling in de Krekebeek vastgesteld. Maar deze keer stonden de brandweer en milieudiensten eerst voor een raadsel. Want de vervuiling bleek woensdagavond in de Krekebeek te zijn, maar donderdag dan weer in de Kasteelbeek, die er op uit komt.
Witte schuimvlokken
“We zijn woensdagavond lang ter plaatse geweest”, zegt brandweerkapitein Gino Crombez. “Er lagen witte schuimachtige vlokken en een doorzichtige melkachtige film in het water. Dat dreef in de Krekebeek, vlak aan het station. We namen een staal van dat schuim en dat bleek een PH-waarde van 7 te hebben. Neutraal dus.”
“Maar wat de vlokken zijn, konden we niet uit maken. We merkten wel op dat er veel haksel van takken in het water dreef en dat er een hoog debiet was. Het vreemde is dat we woensdagavond ook de Kasteelbeek bekeken en daar niets opmerkten. We plaatsten absorptierollen in het water en die bleken hun werk te doen.” Donderdagochtend was de vervuiling dan weer vooral in de Kasteelbeek te zien.
Frietvet
Zowel de milieudiensten van Kortemark en Torhout waren betrokken en Aquafin deed een onderzoek. Zij konden de oorzaak achterhalen en brachten ook de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op de hoogte.
“We vernamen dat het zou gaan om een aanzienlijke hoeveelheid frietvet dat geloosd werd in de beek in Torhout en zo zijn weg vond naar Kortemark”, zegt schepen van Milieu Lynn Vermote (Zeker8610). “De bevoegde instanties hebben de vervuiler kunnen achterhalen en er zou een pv opgesteld zijn.”
De verwachting is dat de hoeveelheid frietvet zelf zal verdunnen in combinatie met het werk van de absorptierollen. De VMM zelf voert geen verder onderzoek. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier