Bij de gebruikers van het volkstuinpark op Stene is er ongerustheid over mogelijke vervuiling afkomstig van het vroegere stort. “Het water waarmee we de tuintjes besproeien verkleurt en de stad reageert te traag”, luidt het. Milieuschepen Silke Beirens gaf opdracht om stalen te nemen en er komt ook een groter onderzoek.
Volkstuinpark Karel Achtergaele aan de Steense Dijk telt 74 percelen. “Ik heb al 32 jaar een volkstuintje en heb het zelfs nog geweten dat de stortplaats voor huishoudelijk afval actief was op de zone waar nu voetbalvelden en de grote berg met blokart-piste liggen”, zegt Patrick Pottier. “Er zijn nooit eerder problemen geweest met vervuild water. Enkele jaren geleden werd een riool dichtgemaakt. En sinds januari komt er uit die riool een smerig goedje. Er is schuim en verkleuring te zien en er zijn al algen op de beek die doorheen het hele volkstuinpark loopt en water voorziet voor de vijver van waaruit er opgepompt wordt. Ik meen dat de riool stuk is en het vervuilde grondwater van het afvalstort via die weg in de beek terecht komt.”
Patrick is erg bezorgd en meldde de zaak eind januari aan de milieudienst van de stad Oostende. “Ik kreeg geen reactie en heb op 9 februari dan maar een melding gemaakt via het O-punt. Ik werd meteen gebeld en men zou mijn gegevens doorgeven. Ik heb niets meer gehoord. Ik wil vooral dat er wat gebeurt want het ziet er niet gezond uit. Men kan de buis misschien opnieuw dicht maken.”
Na vragen van De Zeewacht over de toestand werd Patrick donderdagavond alsnog gebeld met een stand van zaken.
Stalen nemen
Gemeenteraadslid Karel Labens (Vooruit) is buurtbewoner en reageert: “Er is een vervuiling vastgesteld en dat werd tot twee keer toe gemeld aan de stad via de weg die de mensen moeten volgen. Toen daar geen reactie op kwam, hebben wandelaars en gebruikers van de moestuintjes mij gecontacteerd. Er is bezorgdheid dat het water van de oude stortplaats komt en stellen zich vragen wat ze moeten doen en of ze de moestuinen nog kunnen bewateren.”
Labens vraagt dat de stad actie onderneemt. “Bij zo’n problemen moet de stad sneller reageren en zelf het initiatief nemen. Er is een eigen milieudienst en die moet snel stalen nemen zodat dit uitgeklaard wordt en de gebruikers van de volkstuintjes op de hoogte zijn van de kwaliteit van dit water. Verder moet ook de oorzaak onderzocht worden.”
Stad onderneemt actie
Milieuschepen Silke Beirens (Groen) legt verder uit: “Farys is beheerder van het sportpark en zal staalnames doen. Er werden vier stalen aangevraagd en begin maart verwachten we de resultaten.” De stad is echter ook bezig met een groter onderzoek. “Wij zijn eigenaar van de gronden en hebben eerder al een volledig bodemonderzoek gepland. Het sportpark komt in dat onderzoek naar historische risicoactiviteiten aan bod. We hadden daar deze week een opstartvergadering. Een deskundige maakt nu een plan van aanpak en van zodra dat klaar is, zitten we samen met Farys om de praktische zaken te bespreken. Ik verwacht in dat onderzoek veldwerk in april en mei. We zijn er dus al langer mee bezig en pakken het diepgaand en structureel aan.”
Ook de problematiek van de buis waaruit verkleurd water komt, wordt aangepakt. “Afhankelijk van de resultaten van de staalnames zullen we met een camera in de afgesloten buis kijken en nagaan of die gebarsten is”, besluit schepen Beirens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier