Zwevegem keurt ‘hemelwater en droogteplan’ goed: “Onnodig verharde oppervlakten, zoals in de Duitslandlaan, worden onthard”

Dirk Desmet bij het stukje verharding in de Callewaertlaan, dat omgetoverd werd tot een mooi stukje groen. © GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

In de laatste gemeenteraad in Zwevegem werd het ‘hemelwater en droogteplan’ goedgekeurd. Met dit plan wil men een antwoord bieden op de gevolgen van de klimaatverandering. Ontharding is een belangrijk onderdeel ervan. Deze week zijn de werken gestart om overbodig verharde oppervlakten in de Duitslandlaan te ontharden.

Het ‘hemelwater- en droogteplan’ werd vorige week in de gemeenteraad goedgekeurd. “De reden voor het opmaken van zo’n plan is niet ver te zoeken. Iedereen weet dat het in vergelijking met vroeger, meer regent in de winter en minder in de zomer. Ook veranderde het neerslagpatroon, zo is de intensiteit van de buien toegenomen. Dit plan werd dan ook opgesteld om een antwoord te beiden op deze tastbare gevolgen van de klimaatverandering.”, zegt schepen van openbare werken, Dirk Desmet (CD&V).

In het plan wordt beschreven welke maatregelen genomen (zullen) worden tegen de gevolgen van langdurige droogte enerzijds en hoe wateroverlast te beperken anderzijds. “Het beantwoordt de vraag, hoe het water afkomstig van bestaande en geplande wegenis, woningen en (on)verharde oppervlakken gebruikt, geïnfiltreerd, geborgen en vertraagd afgevoerd kan worden. Deze studie is het werk van vele mensen die samen een participatietraject van ettelijke maanden hebben afgelegd.”

“In Zwevegem wordt op twee zaken ingezet. De verwijdering van grote verharde oppervlakten én -bij heraanleg van voetpaden of wegen- de integratie van groen zonder aan comfort in te boeten” – schepen van openbare werken, Dirk Desmet (CD&V

Het plan bevat tevens een actiepuntenlijst waarin opgesomd wordt met welke maatregelen de gemeente de komende jaren resultaat wil boeken. “Er wordt veel aandacht besteed aan hoe er meer ‘ruimte’ kan gecreëerd worden voor water en hoe we het grondwater zoveel mogelijk kunnen aanvullen, maar ook aan het voorkomen van erosie van akkers wordt bijzondere aandacht besteed.”

Ontharden

Volgens de schepen wordt de nodige ‘ruimte’ gecreëerd door overbodige verharde oppervlakken te ontharden en zo buffering te creëren van regenwater. “In Zwevegem wordt op twee zaken ingezet”, aldus Dirk Desmet. “Er worden grote verharde oppervlakten gezocht die, zonder afbreuk te doen aan het comfort en de uitstraling van de omgeving, kunnen verwijderd worden, en bij elk dossier betreffende heraanleg van voetpaden en wegen wordt gekeken waar en hoeveel groen kan geïntegreerd worden in die zone zonder het comfort van de omwonenden te verminderen.”

Als voorbeeld geeft hij de Luxemburglaan waar een grote groene zone inclusief parkeerplaatsen op waterdoorlatende materialen gerealiseerd werd aan de kant van de voormalige St-Pauluskerk.

“Ook op de hoek van de Bekaertstraat en de Monseigneur Callewaertlaan werd een ganse asfaltstrook verwijderd en vervangen door een groene zone, inclusief wadi en natuurlijke elementen. Vergeten we ook niet dat onlangs de asfaltweg vanaf de parking van het Gemeentepunt naar de Deerlijkstraat uitgebroken en vervangen werd door een ‘karrenspoor’ bestaande uit twee smalle stroken in beton.”

Wat betreft de heraanleg van voetpaden en wegen, noemt hij opnieuw de Luxemburglaan en de Duitslandlaan, waar het startsein van de werken deze week gegeven werd. Daarna volgt nog de Engelandlaan. “Ook de herinrichting van de parkeerzone tussen de tennisvelden en het kerkhof in het centrum van onze gemeenten kan hieronder gecatalogeerd worden.”

Toekomst

De volgende grote onthardingsprojecten die op de tekentafel liggen, zijn een grote zone in wijk De Vlaminck in Heestert, het brede kruispunt ter hoogte van de Kapel Milanendreef en de Dahliadreef, het kruispunt van de Stationsstraat en de Lindebloesemlaan in Moen en de brede strook aan de overkant van de Engelandlaan in de Avelgemstraat.

“Met het opmaken van het gemeentelijk hemelwater- en droogteplan, bevindt Zwevegem zich in de kop van het peloton. We willen zo ook aan de Zwevegemnaars tonen dat we er alles aan doen om de gevolgen van de klimaatverandering voor onze gemeente zo goed mogelijk te beperken.”, besluit schepen Dirk Desmet.

Dat de gemeente door dit goedgekeurd plan ook in 2025 en later, toegang krijgt tot water-gerelateerde subsidies is uiteraard ook goed nieuws voor zowel de gemeente zelf, als voor de inwoners, lees belastingbetaler.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier