Zware mazoutgeur teistert heel wat inwoners langs Spanjaardbeek in Torhout: “Geur hangt volledig in huis”

De geur rond de Spanjaardbeek was niet te harden. © JH
Redactie KW

Sinds dinsdag in de late namiddag hebben verschillende inwoners die tussen Sint-Henricus en Torhout wonen last van een zware, indringende mazoutgeur. De geur situeert zich vooral rond de Spanjaardbeek en is over een afstand van enkele kilometers te ruiken. De brandweer was dinsdagavond al vier uur in de weer en ook de Vlaamse Milieumaatschappij kwam ter plaatse, maar de oorzaak werd nog niet gevonden. “De geur is zó indringend dat ze volledig in huis blijft hangen”, zegt een bewoner.

Het waren eerst bewoners die in de Ieperse Heerweg in Torhout richting Sint-Henricus wonen die de geur opmerkten. Zij wonen allen rond de Spanjaardbeek. “De geur was vooral dinsdagavond niet te harden”, zegt een buurtbewoner. “Met verschillende buren gingen we op zoek naar de oorzaak en eerst dachten we aan een slecht werkende schouw. Maar de geur is anders, die van zware mazout. Ook vandaag hangt de geur er nog. Ze hangt zelfs volledig in huis en we krijgen er hoofdpijn van.”

Zware mazoutgeur

De hulpdiensten werden gebeld waarna de brandweer dinsdagavond rond 20 uur ter plaatse ging. Zij stonden voor een moeilijke klus. De geur was weliswaar erg sterk waar te nemen maar waar ze vandaan komt is niet duidelijk. Ze lijkt afkomstig te zijn uit de Spanjaardbeek. Ter hoogte van de Ieperse Heerweg werd een film op het water gevonden en daarom begon de brandweer die plaats af te dammen.

Maar bij verder onderzoek bleek dat weinig nut te hebben. Stroomopwaarts krijgt de Spanjaardbeek instroom van een andere gracht. Het traject werd stroomopwaarts nagegaan en over een afstand van meerdere kilometers werd de sterke geur waargenomen. De zwaarste geur situeert zich rond de Elzenstraat, over de Rijksweg (N35). Ook op die drukke Rijksweg richting Kortemark wordt een zware mazoutgeur waargenomen.

Stalen milieumaatschappij

“We kregen melding van de indringende geur rond de Spanjaardbeek”, zegt schepen van milieu Elsie Desmet. “De geur is die van mazout of stookolie. De brandweer kwam ter plaatse, maar kon het probleem niet lokaliseren. Onze milieudeskundige volgt de zaak verder op samen met de brandweer en de Vlaamse Milieumaatschappij (VVM) om de oorzaak en de bron te vinden. Uiteindelijk kon de VMM even verderop een afwateringsbuis vinden die uitkwam in de Spanjaardbeek en die lekte de vervuiling. De buis werd daarop onmiddellijk dichtgemaakt.”

De verdere vervuiling werd daarop gestopt, maar de oorzaak werd nog niet gevonden. “De VMM nam woensdagochtend diverse stalen mee voor verder onderzoek”, vervolgt Desmet. “Want wat de vloeistof precies is die de indringende geur veroorzaakt is niet duidelijk. Het gaat om een olie-achtige substantie. Het is ook niet duidelijk of het bedrijf dat eigenaar is van die buis ook veroorzaker is van de vervuiling. Dat moet het onderzoek duidelijk maken.” De politie stelde alvast een pv op. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier