De lente was dit jaar extra vroeg in het land en dit betekent dat de bijen er hun eerste vlucht van het seizoen al op hebben zitten. Imker Lieven Quintyn (51) houdt al meer dan 30 jaar bijen en kan stilaan terug aan de slag met zijn 12 bijenkasten, op het toppunt goed voor bijna 720.000 bijen. “Het is heel rustgevend om een paar uur aan zo’n bijenkast te werken.”
Lieven Quintyn (51) houdt al bijen van zijn 18 jaar. “Het is heel toevallig begonnen. Toen ik een jaar of 18 was, streek er een bijenzwerm neer in onze tuin. We schakelden een imker uit de buurt in om ze te vangen. Hij stak de bijen in een bijenkast maar had zelf niet de plaats om die te zetten en zo zijn ze bij ons blijven staan. Later heb ik me ook laten bijscholen. Er zijn vier opleidingsniveaus voor imkers, ik mag me meesterimker noemen. Intussen houd ik dus al meer dan 30 jaar bijen, nu op een bos aan de rand van de Leie. Ik heb 12 bijenkasten waarin tot 60.000 bijen kunnen zitten op het toppunt van het bijenseizoen.”
“Nu trekt het bijenseizoen zich stilaan op gang. Het is na de winter altijd afwachten hoeveel kasten het hebben overleefd. Dit jaar ben ik één kast verloren door de varroamijt, een mijt die parasiteert op het broed van honingbijen. We hebben maar een korte winterpiek gehad dit jaar maar het beste voor de bijen is een paar weken rond het vriespunt. Als de winter te zacht is, dan stopt de koningin niet met eitjes legge. Bovendien kost het veel voedsel om de nesttemperatuur op 35 graden te houden. Bijen hebben een ingenieus systeem om warm te blijven in de winter: ze houden geen winterslaap maar vormen een tros met de koningin in het midden. De buitenste bijen kruipen constant naar binnen, zo circuleren ze de warmte en verbruiken ze minder voedsel.”
“Op de eerste lentedag, als het zo’n 15 graden is, houden de bijen hun reinigingsvlucht. Die dient voornamelijk om hun darmen te legen. Dat doen bijen immers niet in hun woning en na een lange winter binnen, zitten die behoorlijk vol. Normaal gezien is dit pas rond maart maar dit jaar was dit een paar weken vroeger door het mooie weer. De laatste jaren zie ik dat het bijenseizoen opschuift, het begint vroeger maar is ook vroeger gedaan. Het einde van het bijenseizoen gaat samen met oogst van de zomergewassen, normaal eind juli. Nu de zomers warmer zijn, oogsten de boeren een paar weken eerder al hun gewassen.”
Voor bijen moet het paar weken vriezen, anders legt koningin geen eitjes meer
Koninginnenkweek
“Maar het klimaat is niet alles. Om veel honing te hebben, zijn drie dingen bouwstenen nodig: goed weer, een omgeving met veel stuifmeel, nectar en veel bijen op het juiste moment. Dat laatste is de belangrijkste taak van de imker, je moet ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk bijen hebt op het moment dat de lentebloemen in bloei staan. Het zijn immers de bijen die de honing maken, niet de imker. Het enige wat ik doe, is de honing roeren tot die van vloeibaar in smeerbaar verandert. Vorig jaar was een echt topjaar en haalde ik 42 kg honing uit elke kast, gemiddeld is dat maar zo’n 30 kg.”
“Een minder bekend aspect van de imkerij waar ik ook van houd is het kweken van koninginnen. Je kan die kweken zodat de koninginnen en haar nakomelingen later de gewenste specifieke eigenschappen vertonen. Je kan bijvoorbeeld zachtaardige bijen kweken die minder geneigd zijn om te steken. Ik was hiermee begonnen voor mezelf maar nu kweek ik ook koningen die ik doorverkoop. Afhankelijk van het ras en de eigenschappen kunnen deze tot 100 euro kosten voor één koningin.”
“Het allermooiste aan de hobby vind ik de rust die het geeft als ik aan de kasten aan het werk ben. In de drukke periode werk ik minstens 4 uur per week met de bijen en dan kom ik tot rust. Ik hou ook van de natuur in het algemeen. Mijn bijen staan langs de Leie waar ik ook vaak wandel, intussen ken ik er haast elke boom bij naam.
Regelmatig gestoken
Bij het werken aan de bijen word ik regelmatig gestoken, dat is normaal met 60.000 bijen per kast. Die eerste steken binnenkort zullen weer even pijn doen maar mijn lichaam went er snel aan en dan voel ik die niet meer.”
“Een paar jaar geleden was er Zulte Zoemt en toen was ik heel aangenaam verrast door de massale opkomst. Hopelijk binnenkort weer een opendeurdag.” (JF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier