Wim Steelandt is conservator van natuurgebied De BonteOs: “Diversiteit is hier troef”

Conservator Wim Steelandt van het natuurgebied De Bonte Os. © Rik Devos
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Natuurpunt Gaverstreke pakt op zaterdagmorgen 9 maart met beheerswerken uit in het natuurgebied De Bonte Os. “De diversiteit aan dieren en planten is enorm in dit waterrijk gebied”, stelt conservator Wim Steelandt. “De natuur kan er ongerept haar gang gaan en dat willen we ‘gecontroleerd’ behouden en beheren.”

Natuurpunt Gaverstreke heeft zijn werkingsgebied in Harelbeke en Deerlijk en is ondertussen al 14 jaar actief rond natuur. De natuurvereniging is eigenaar van acht natuurgebieden. Behalve het Kanaalbos en de Villaplasjes in Harelbeke, Het Koeksken in Bavikhove en Het Muyzelbroek in Hulste heeft men ook het beheer van vier natuurgebieden in Deerlijk: Wijmelbroek, Wilgenhoek, de Kleine Gavers en Bonte Os.

Wim Steelandt (57) is conservator van De Bonte Os en zet tijdens onze babbel vooral de diversiteit van het gebied in de verf. Wim, vader van twee inmiddels uitgezworven dochters (Sylke en Ymke), woont samen met zijn vrouw Krista Calleeuw in Nieuwenhove (Waregem). Hij werkte gedurende 42 jaar als wever in de textielnijverheid en is – na het faillissement van tapijtenfabrikant Mc Three Carpets – sinds deze week als chauffeur actief bij VI-Events, het bedrijf van Vicky Van Atryve dat instaat voor personen-, evenementen-, bedrijfs- en luchthavenvervoer.

Watervogels

“Ik ben een boerenzoon en vertoefde altijd liever buiten dan binnen”, start Wim zijn verhaal. “Mijn vader had tot mijn zevende een eerder kleine hoeve, die hij noodgedwongen moest stopzetten door de aanleg van de toenmalige autosnelweg E3, nu E17. Een gebied van anderhalve hectare bleef wel in ons bezit en in dat bos met vijver heb ik samen met mijn pa en mijn broer vele uren doorgebracht. Daar is de liefde voor de natuur in het algemeen en voor watervogels en fazanten in het bijzonder in alle hevigheid toegeslagen…”

“Genieten van schoonheid van de natuur is echt mijn ding. Ik kom helemaal tot rust tijdens die wandelingen. Zo kwam ik ook geregeld in het provinciaal natuurdomein De Gavers in Harelbeke-Deerlijk en leerde ik de mensen van Natuurpunt Gaverstreke kennen. Ik ben al ruim dertig jaar lid van de natuurvereniging, die kan prat gaan op een goed geoliede bestuursploeg en met voorzitter Yann Feryn een ideale voorzitter en mentor heeft…”

Rietveld

“En toen Yann mij contacteerde om conservator van de Bonte Os te worden, heb ik niet lang getwijfeld om daar positief op te reageren. De Bonte is een echt een pareltje, een uniek stukje natuurgebied van meer dan 10 hectare, waarvan 6 hectare in eigendom van Natuurpunt. De Bonte Os omvat het grootste natuurlijk rietveld in Zuid-West-Vlaanderen, een bronbos met oude populieren, een stuk ruigte (een wild stuk natuur dat men weinig onderhoudt) en twee aanpalende weides. De diversiteit aan dieren en planten is er heel groot. Het gebied is door de lagere ligging heel moerassig en zo een unieke plaats voor typische waterplanten en -dieren.”

“De Bonte Os is enkel toegankelijk via geleide wandelingen”

“In het rietveld en de aanpalende Wijmelbeek ontdekten we al heel wat moois. Onder meer de grootste regionale slaapplaats van de waterpieper, broedende buizerd, torenvalk en boomvalk, rietgors, bosrietzanger en kleine karekiet, de bruine kiekendief, overwinterende waterrallen, houtsnippen… Verder ook de kleine watersalamander, alpenwatersalamander, drie- en tiendoornige stekelbaars. De aanwezigheid van larven van kokerjuffers in de poel bewijst de uitzonderlijke waterkwaliteit van het gebied.”

Beheerswerken

“De natuur heeft in het bronbos de afgelopen decennia gewoon haar gang kunnen gaan wat resulteerde in veel staand en liggend dood hout. Perfect voor spechten, allerlei insecten en zwammen. Het bos bestaat vooral uit populieren, maar in de onderlaag zitten heel wat andere bomen en struiken klaar om het gebied over te nemen: wilg, hazelaar, zwarte els, berk, zomereik, zoete kers … De aanwezigheid van vlier, aalbes en braam is ideaal voor besseneters. Meidoorn zorgt dan weer voor nestgelegenheid. Tijdens de verschillende seizoenen zijn er eveneens unieke planten te bewonderen.”

“De Bonte Os is enkel toegankelijk via geleide wandelingen. Momenteel gonst het er van de bedrijvigheid bij de roeken, koloniebroeders die volop nest aan het maken zijn. Tijdens de komende beheerswerken willen we vooral kleine wilgen verwijderen langs de poeltjes en het riet. Je moet er voor zorgen dat het niet verwilderd of overwoekerd wordt. We maken verder werk van een insectenhotel, gaan het asbest van de oude koestal verwijderen en het infobord herlokaliseren naar de Bontestierstraat. Helpende handen zijn altijd welkom…”

Info: Wim Steelandt (conservator), 0497 54 38 88 en wim.steelandt@outlook.com.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier