West-Vlaanderen investeert in gecontroleerd overstromingsgebied in Beitem

De Godelievebeek krijgt een meanderende bedding. © Bart Naeyaert

Langs de Godelievebeek in Beitem (Roeselare) leggen de provincie West-Vlaanderen en de stad Roeselare een nieuw gecontroleerd overstromingsbied aan. Zo wordt regenwater efficiënt afgevoerd en vermindert de druk op de gebieden stroomafwaarts.

Het project omvat verschillende maatregelen om regenwater vlot af te voeren. Het gebied langs de Godelievebeek bevatte al een klein overstromingsgebied, maar dat zal worden uitgebreid om 3.450 vierkante meter aan overtollig water te kunnen opvangen. De Godelievebeek zelf krijgt een meanderende bedding en er komt ook een manuele debietbegrenzer die de waterdoorvoer controleert.

Gescheiden riolering

“Bij hevige regenval wordt het water in een speciaal ontworpen overstroomzone opgevangen en vertraagd afgevoerd, zodat de druk op stroomafwaartse gebieden vermindert. Ook krijgen woningen in de nabijgelegen Koolbranderstraat gescheiden rioleringssystemen waardoor niet langer vervuild water wordt geloosd”, aldus de provincie. De bestaande bebossing langs de beek blijft behouden, er wordt een houtkant met zomereiken aangelegd en het terrein wordt omheind en begraasbaar gemaakt. De kostprijs wordt geraamd op 292.647 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier