Werken GOG Blekerijbeek van start

Met de aanleg van dit overstromingsgebied wordt het risico op wateroverlast bij hevige regenval in het centrum van Ichtegem beperkt. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

De provincie maakte, in samenwerking met de gemeente, een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op voor een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) op de Blekerijbeek. Met de aanleg van dit overstromingsgebied wordt het risico op wateroverlast bij hevige regenval in het centrum van Ichtegem beperkt, met een focus op duurzaamheid en behoud van het landschap.

“De werken aan het GOG Blekerijbeek zijn gestart”, aldus burgemeester Lieven Cobbaert. “En dat is nodig, want het centrum van Ichtegem kampt regelmatig met wateroverlast door waterlopen die stroomopwaarts liggen, zoals de Trogbeek en Blekerijbeek. Bij zware regenval wordt een grote hoeveelheid water naar de lagergelegen gebieden rond Ichtegem gevoerd. Het nieuwe gecontroleerd overstromingsgebied speelt een cruciale rol in het opvangen van dit water”.

wat met de bomen?

“Het project valt onder het RUP ‘GOG Blekerijbeek’. De kern van het plan bestaat uit de aanleg van een lange grondberm die overtollig oppervlaktewater binnen het afgebakende gebied houdt en gecontroleerd doorlaat”, voegt schepen van openbare werken, Jan Bekaert, toe.

“De aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied voldoet aan de voorwaarden van het Decreet Integraal Waterbeleid”, aldus Jan Vandecavey, directeur Waterlopen provincie West-Vlaanderen. “Er is bewust gekozen om geen versterkingen aan te brengen, maar te werken met flauwe oevers om het oppervlaktewater te begeleiden. De integratie van de geplande werken is zodanig ontworpen dat het bestaande karakter van de weilanden behouden blijft en er een minimum aan bomen wordt gerooid.”

“In het gecontroleerd overstromingsgebied kan 34.000m³ water gebufferd worden. Het project wordt gefinancierd vanuit de provincie en zal 290.000 euro kosten. Het is de bedoeling dat de werken in het najaar van 2024 afgerond zijn”, geeft Jan Vandecavey nog mee. (ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier