Om vleermuizen over grote afstanden te volgen en ze beter te kunnen beschermen op hun trekroute, installeerden onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een ontvangststation op de watertoren van Wenduine.
Vleermuizen komen steeds meer voor aan de kust en van sommige vleermuispopulaties is bekend dat ze grote afstanden afleggen. Met behulp van ontvangststations trachten onderzoekers die migratie beter in kaart te brengen.
“Vleermuizen migreren net als vogels in het voor- en in het najaar. Sommige leggen daarbij afstanden af tot wel 1.500 km en kunnen zelfs de Noordzee overvliegen. Maar verder weten we eigenlijk niet zoveel over hun migratie. Vleermuizen maken gebruik van echolocatie om prooien op te sporen en we weten bijvoorbeeld niet in hoeverre artificieel nachtlicht hen daarin verstoort”, zegt Bart De Smet van het VLIZ.
Radiosignalen
De ontvangststations moeten zoveel mogelijk data verzamelen over de migratieroutes van de vleermuizen. Zo’n station pikt via antennes radiosignalen op van zendertjes, die op de vleermuizen zijn aangebracht.
“Die zendertjes zijn heel klein en ook zeer licht – maximum vijf procent van het lichaamsgewicht. Telkens wanneer een vleermuis met zo’n zendertje het station passeert, pikken de antennes een signaal op waardoor we de whereabouts van de vleermuizen kunnen volgen”, legt Bart De Smet verder uit.
Derde locatie aan kust
Aangezien de vleermuizen bij hun migratie vaak de kustlijn volgen, bleek de watertoren van Wenduine de ideale locatie voor een nieuw ontvangststation. De antennes bevinden zich bovenop de toren, waardoor ze een bereik van enkele kilometers hebben.
“Dit ontvangststation sluit aan bij een breder Europees infrastructuurnetwerk dat ook de Nederlandse kustlijn volgt. Bij ons is dit na het Zwin en Koksijde al de derde locatie langs de kust, en er is ook nog een ontvangststation in het windmolenpark Belwind, 46 km voor de kust van Zeebrugge. We hopen zo te weten te komen of windmolens op zee de vleermuizen mogelijk hinderen in hun jaarlijkse trek”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier