Wie in de Verenigde Staten al eens een strand bezocht, merkte het misschien al op: op verschillende locaties worden strandgangers gewaarschuwd voor zeeschuim dat een hoge concentratie PFAS zou bevatten. Ook aan onze kust werd al meermaals PFAS gedetecteerd, maar waarschuwingsborden zijn volgens het VLIZ nog niet nodig.
“Nu stilaan duidelijker wordt welke nefaste invloed PFAS-componenten kunnen hebben op de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren, wil ik onze overheid vragen een voorbeeld te nemen aan andere regeringen wereldwijd inzake het gebruik van waarschuwingsborden voor PFAS in zeewater of zeeschuim op stranden”, klinkt het bij een bezorgde burger uit De Panne. “Als verwoede zeezwemmer met een opleiding redder-aan-zee kan ik er niet bij dat de overheid onze strandbezoekers niet verwittigt voor bekende gevaren en risico’s en geen voorzorgsmaatregelen meegeeft, zeker voor kinderen die graag in en met dat schuim spelen.”
PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze zijn door de mens gemaakt, maar door verschillende oorzaken in de natuur terecht gekomen. PFAS stapelen zich op in het menselijke lichaam en breken enorm traag af. Ze kunnen onder meer een ontregeling van onze immuniteit, verstoring van de hormoonbalans en verstoring van de leverfunctie veroorzaken.
Voorjaarsfenomeen
In een beleidsinformerende nota van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) van juni 2024 wordt bevestigd dat er met zekerheid PFAS aanwezig is in het zeewater, levende organismen, het strand, zeeschuim en omgevingslucht aan onze Belgische kust. Toch zouden waarschuwingsborden op onze stranden volgens het VLIZ voorlopig nog niet nuttig zijn. “Het klopt dat er momenteel in de landen rond de Noordzee geen eensluidende reactie is rond PFAS aan de kust. In Vlaanderen is – met de huidige kennis – geoordeeld dat dit soort waarschuwingsborden alsnog weinig zinvol zijn. Overigens is schuimvorming een fenomeen in het voorjaar – april en mei – en dus niet in de zomer”, meent Jan Seys, woordvoerder van het VLIZ.
Dit oordeel is het resultaat van onder meer risicobeoordelingen gebaseerd op bestaande publicaties aangevuld door een expertenpanel. Begin juni vond er een overleg plaats voor alle kustburgemeesters waarin deze beslissing werd toegelicht.
Bloedonderzoek naar PFAS bij 400 mensen
Dit najaar zal het bloed van 400 volwassenen tussen 18 en 65 jaar – verspreid over Vlaanderen – getest worden op 22 PFAS-verbindingen. Ontslagnemend Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits wil met dit onderzoek een beter zicht krijgen op de mate van verspreiding van PFAS bij de algemene volwassen bevolking, ongeacht de woonplaats of locatie. “Deze campagne is een essentiële stap om tot een adequate beoordeling van het gezondheidsrisico van blootstelling aan PFAS te komen. Een goede risicobeoordeling vormt de basis voor een correct handelingskader”, aldus de minister. De eerste resultaten worden tegen eind 2026 verwacht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier