Vandaag is het feestdag voor de astronomieliefhebbers, want vanaf 11.30 uur kon je in ons land (deels) de ringvormige zonsverduistering waarnemen. In Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw in Brugge stellen ze alvast hun infrastructuur ter beschikking van het grote publiek om de eclips van dichtbij mee te volgen.
Is dit fenomeen dat zo bijzonder? Gemiddeld zijn er zo’n twee zons- en twee maansverduisteringen per jaar. Dat wil dus zeggen dat het licht van de zon (of maan) de aarde (deels) ons als waarnemer niet bereikt omdat er een hemellichaam in de weg staat. Maar doorgaans zijn eclipsen niet zichtbaar in onze contreien (zoals bijvoorbeeld de totale maansverduistering op 26 mei 2021).
Daarom is de tweede graad van de Steinerschool in Assbroek extra enthousiast om vandaag aanwezig te zijn, op het moment dat de zon deels bedekt wordt door de maan. Leerling Theo Van Loo (15) stuurde gisteren nog een gepassioneerde e-mail naar zijn leerkracht om deze uitstap aan te vragen. “Ik vind dat een heel boeiend fenomeen. Je kan met het blote oog gewoon zien hoe de ruimte in elkaar zit, terwijl je ook beseft dat er nog zoveel is dat wij niet weten”, klinkt het bevlogen bij de tiener.
Een niet te missen kans
Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, want lerares Giovanna Cassaro besloot om last-minute in te gaan op Theo’s verzoek: “Heel tof eigenlijk, dat zo’n jonge kerel zelf zo’n voorstel doet. Er zijn veel schoolreizen aan de gang in onze school, waardoor ik vandaag toch gewoon vervanging moest geven. In de eerste graad hebben ze verschillende projecten gedaan rond sterrenkunde, waardoor ze zeker voldoende voorkennis hebben. Zo’n uitstap paste dus eigenlijk perfect in het programma.”
Voor Theo is de zonsverduistering meer dan enkel iets dan past binnen zijn academische interesses. Zo is hij ook lid van JVS Vigilia, een jeugdwerkgroep van de Volkssterrenwacht Beisbroek die elke week samenkomt voor allerlei activiteiten die te maken hebben met astronomie. Maar daar zal het in Theo’s geval vermoedelijk niet bij blijven. “Het is zeker mijn ambitie om de richting fysica en sterrenkunde aan de universiteit te volgen, maar ik weet dat het geen gemakkelijke opleiding is.” Rond 12.30 uur was de eclips maximaal zichtbaar, met een bedekking van 26%.
Meer (vrouwelijke) interesse dan vroeger
Het is al geleden van 2015 dat er nog een (totale)zonsverduistering zichtbaar was in België. Maar toen heeft een dicht wolkendek de pret bedorven. “Net daarom wou ik deze keer zo graag naar Cozmix komen zodat ik het zeker eens zou meemaken. Echt fantastisch”, vertelt Theo tevreden. De Steinerschool is niet de enige die aanwezig is in Brugge. De afgelopen jaren tonen steeds meer scholen interesse in dit soort activiteiten.
“Het aantal bezoeken gaat zeker in stijgende lijn. In vergelijking met tien jaar geleden kan ik zeker spreken van een verdubbeling. Ook merken we een evolutie op in de genderverdeling van de geïnteresseerden. Steeds meer vrouwen gaan de richting van de sterrenkunde uit, dat zien we ook terug bij de kandidaten bij onze vacatures”, vertelt Brugse sterrenkundige Frank Tamsin , die als sinds 1984 vrijwilliger is bij Cozmix. “Bij ons merken we dat in de tweede graag meisjes eerder neigen naar andere vakken, maar tegen de tijd dat ze afstuderen zijn er minstens evenveel meisjes die een wetenschappelijke richting uitgaan dan jongens”, weet lerares Giovanna ons nog te vertellen.
We gingen eens luisteren bij twee Brugse klasgenoten van Theo, zijn zij even enthousiast om dit fenomeen te aanschouwen? “Het is wel heel cool om te zien. Ik wist er eigenlijk nog niet zo veel over, maar ik ben wel enorm onder indruk, vooral toen we door de gigantische telescoop in de toren mochten kijken. Ik denk dat ik bij een volgende eclips zeker opnieuw zal proberen komen kijken”, vertelt de vijftienjarige Siham Farres. Vriendin Roos Bream (15) vult aan: “Door naar Theo te luisteren konden we niet anders dan ook zin krijgen om dit te komen bekijken. Ik heb al redelijk veel boeken over sterrenkunde, maar ben er nog niet echt goed in. Gewoon het feit dat wij eigenlijk wonen op een levende rots, dat is toch gewoon gek. Ik zou het niet kiezen als carrière, maar ga er zeker er in de toekomst wat meer mee bezig zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier