Het was een goed jaar voor de vogelpopulaties in onze regio. Natuurpunt De Torenvalk, die voor steenuilen, kerkuilen, torenvalken, grauwe kiekendieven, kieviten en huiszwaluwen elk een aparte werkgroep heeft, maakt de balans op. Nagenoeg overal gingen de aantallen en bezette nestkasten er op vooruit.
De zwaluwenwerkgroep van Natuurpunt telde dit jaar 176 bewoonde nesten, of 19 meer dan het jaar voordien. Ook bij de kerkuilen ging de bezettingsgraad van de nestkasten omhoog, met 41 geregistreerde broedkoppeltjes en 120 getelde jongen. De groep die zich ontfermt over de veel kleinere steenuiltjes telde dan weer 25 bezette nestkasten en 72 jongen. En ook de vogel waar de Natuurpunt-afdeling in de regio Tielt haar naam aan ontleent, doet het goed. “We doen een sprongetje voorwaarts met het aantal torenvalken”, leggen Koen Van Hoe en Pieter Coussens uit. “We hebben 67 gebruikte nestkasten van de 85, terwijl er 254 jongen geringd werden. Meer nestkasten plaatsen en onderhouden werpt duidelijk vruchten af. Die zijn trouwens nodig voor veel soorten want ze vinden tegenwoordig moeilijker een goed onderkomen door verarming van het landschap.”
De kievit, die op open akkers in kuiltjes nestelt en dus veel gevaar loopt, deed het wat minder goed. “We zijn nog niet zo lang bezig met kievit-tellingen” vertelt coördinator Isabel Lemahieu. “In het kader van het faunaplan zijn we samen met het Regionaal Landschap, de landbouwers en WBE ‘t Veld gestart met tellen. Dit jaar telden we 78 nesten, dat is minder dan vorig jaar, toen we er 95 hadden. Dat heeft wellicht te maken met het natte voorjaar. Aangezien boeren niet uitreden met hun tractor, moesten we minder ter plaatse op zoek gaan. Wel zijn er 58 nesten uitgebroed. Dat zijn er maar drie minder dan vorig jaar.”
30 nesten beschermd
Tot slot is er een werkgroep actief rond de grauwe kiekendief, al komt die soort eigenlijk niet voor bij ons. “Al 38 jaar trekken vrijwilligers naar het Franse Spincourt, ten zuiden van Luxemburg, om er de moeilijk zichtbare nesten van die vogel te omheinen met een hekje, zodat landbouwers eromheen kunnen rijden. De grauwe kiekendief nestelt namelijk in graanvelden op de grond. Dit jaar werden er 30 nesten beschermd en konden 41 jonge vogels uitvliegen. We hopen dat deze vogel ooit terugkeert naar onze regio.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier