Stad Veurne bestelde 180 nieuwe openbare afvalkorven en de eerste 120 zijn geleverd. De nieuwe korven zijn groter en beter bestand tegen sluikstorten.
De nieuwe afvalkorven hebben een inhoud van 70 liter waarmee ze 30 liter meer afval kunnen slikken dan de oude exemplaren. In meerdere afvalkorven zijn ook asbakken geïntegreerd, onder meer in de korven in de winkelstraten en aan bushaltes.
De afvalkorven hebben een behuizing in staal, zijn verzinkt en gecoat. Ze zijn ergonomisch ontworpen waardoor de afvalophaler ze makkelijk kan ledigen door een ringhouder. Iedere korf is ook voorzien van duurzame plaatjes, waarop de sorteerregels vermeld zijn. De afvalkorven werden zodanig gekozen dat ze niet alleen uniform zijn, maar ook perfect passen in het decor van de historische binnenstad.
Subsidie
De afvalkorven zijn bedoeld om kleiner afval in te deponeren, zoals kauwgom, etensresten, kleine verpakkingen van voeding, tickets, blikjes, zakdoekjes, … Huishoudelijk afval hoort hier niet in thuis. Wie dit wel doet, maakt zich schuldig aan sluikstorten. De opening is daarom een stuk kleiner gemaakt, want jammer genoeg worden er toch heel wat sluikstortingen vastgesteld.
Stad Veurne betaalt 137.758,50 euro voor de aankoop van 180 openbare afvalkorven. Er is een subsidie van OVAM van 21.600 euro. Een overzicht van de locaties van alle openbare afvalkorven, hondenpoepbuizen, glas- of textielcontainers vind je via www.veurne.be/afvalkorven-containers.
Hardleers
Anne Dequidt, schepen van Openbaar Domein: “Elke dag zetten onze medewerkers zich in voor een net en goed onderhouden domein. Ook het ledigen van afvalkorven hoort daarbij. Bij de keuze van dit type korf is rekening gehouden met het comfort voor onze ophalers. De korf moet vlot openen en sluiten, zodat ze gemakkelijk de afvalzak kunnen vervangen. Hopelijk nodigen onze nieuwe afvalkorven mensen uit om bijvoorbeeld hun papiertjes of snoepzakjes erin te gooien en kunnen we er samen voor zorgen dat zwerfvuil tot het verleden behoort.”
Pascal Sticker, schepen van Leefmilieu: “De afvalkorven zijn passend in het straatbeeld en op maat ontworpen met een kleine inwerpopening, zodat bepaalde hardleerse inwoners niet langer hun huishoudelijk afval in hierin kunnen deponeren. Zwerfvuil wordt terecht als heel hinderlijk beschouwd en we hopen dan ook dat de afvalkorven enkel nog zullen gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier