Tuimelaar gespot in Noordzee: dierenarts Ellie (43) roept op om dieren te fotograferen maar botst op protest van wetenschapper
Voor de kust van Nieuwpoort heeft een visser een tuimelaar gespot en die beelden gedeeld op sociale media. Dierenarts Ellie De Grauwe (43) roept nu iedereen op om beelden te maken van de dolfijnen in onze Noordzee en wil dat het kweken van de dieren in gevangenschap stopt. Wetenschapper Jan Haelters, van het Instituut voor Natuurwetenschappen Oostende, steunt de oproep niet.
“Deze week nog kreeg ik een filmpje binnen van een vriend die een tuimelaar had gezien voor de kust in Nieuwpoort toen hij aan het vissen was”, schetst Ellie, die een passie voor het zeeleven heeft. “Het toont aan dat die dolfijnsoort zich aan het herstellen is. Het zou fijn zijn mochten mensen die de tuimelaar in onze Noordzee zien, daarvan foto’s en filmpjes maken. Hoe meer waarnemingen we hebben, hoe meer druk we kunnen zetten op de overheid, die dan hopelijk de kweek van dolfijnen in gevangenschap zal verbieden. Het dolfinarium in Brugge bijvoorbeeld is overbodig als blijkt dat tuimelaars in de Noordzee zich aan het herstellen zijn. Er is nu één tuimelaar waargenomen, maar die dieren leven in groep. De kans is reëel dat er nog zitten. Dat komt omdat de Noordzee niet meer leeggevist wordt zoals vroeger. In augustus zal ik zelf een paar dagen gaan varen in de hoop de soort in het wild te kunnen zien in de Belgische Noordzee.”
Dolfijnentanden tellen
Ellie woont in Opwijk en is voorzitster van de Poezenboot in Gent waar verwaarloosde of gekwetste katten verzorgd worden vooraleer naar hun nieuwe thuis vertrekken. Het dierenhart van Ellie is groot. “Toen ik zes jaar was, gingen we naar het dolfinarium in Brugge. Ik werd daar uit het publiek geplukt om de tanden van de dolfijn te tellen. Het was liefde op het eerste gezicht. Door die ervaring ben ik zelfs dierengeneeskunde gaan studeren en werkte ik een tijdlang in de sector van de mariene biologie. Vandaag ben ik dierenarts. In mijn vrije tijd ga ik graag varen. Het zeeleven fascineert me enorm.”
Ellie benadrukt nog dat vooral de rugvin van de tuimelaar typerend is. Op windstille dagen kan je die goed zien. “Die rugvin in beeld hebben, is essentieel voor een geslaagde waarneming. Met de ingezamelde beelden zou ik dan naar de bevoegde minister trekken in de hoop dat die een verbod laat stemmen op de kweek van dolfijnen in gevangenschap zoals in Brugge.”
Rust niet verstoren
Bij het Instituut voor Natuurwetenschappen in Oostende fronst wetenschappelijk medewerker Jan Haelters de wenkbrauwen. “De tuimelaar is zich helemaal niet aan het herstellen in onze Noordzee. Vorig jaar zijn er zes waarnemingen geweest van die soort en de kans is groot dat het telkens dezelfde is. Het dier komt dus slechts uitzonderlijk voor. De oproep van Ellie steunen we niet. Het kan niet de bedoeling zijn dat er massaal gezocht wordt naar die ene tuimelaar. We mogen zijn rust niet verstoren. Het dier wordt sinds 2017 waargenomen tussen België en Frankrijk en leeft helaas niet in groep. Tussen Normandië en Bretagne zijn er een 400-tal geteld en in Schotland een 100-tal. Het is wettelijk niet toegelaten om dieren in de Noordzee te verstoren. Uiteraard zijn waarnemingen welkom, maar het mag niet de bedoeling zijn om een heksenjacht te organiseren op de soort.” (GS)
Waarnemingen van dolfijnen mogen steeds gemeld worden via marinemammals@naturalsciences.be . Ellie verzamelt de beelden via info@iofpa.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier