Suikereekhoorns en witwangdwergooruil opgevangen in De Zonnegloed
Dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren heeft opnieuw nieuwe dieren onderdak geboden. Suikereekhoorns, boeroendoek eekhoorns, een langooregel, een degoe, een prevost klapperrat en noordelijke witwangdwergooruilen zijn de laatste weken bij De Zonnegloed gearriveerd om permanent onderdak te krijgen.
Dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren biedt momenteel onderdak aan meer dan 400 in- en uitheemse wilde dieren van ongeveer 135 verschillende diersoorten.Vorige week werden 5 suikereekhoorn opgevangen. “Alder, Bianca, Dodger, Jazz en Bo werden illegaal als huisdier gehouden door een koppel. Toen het koppel uiteen ging, bleven de dieren bij de man achter. Hij kon de dieren niet de juiste zorg bieden. Toen er nog eens twee suikereekhoorns geboren werden, besloot de man om een andere thuis voor de dieren te zoeken. Nu kunnen ze in een ruim verblijf met aangepaste zorg genieten van hun nieuwe thuis. Momenteel zitten ze nog in quarantaine voor de medische check-up”, zegt zaakvoerder Karel Ackaert.
Ondertussen kwamen er 6 boeroendoek eekhoorns bij. “Ze werden in Nederland in beslag genomen bij een handelaar die meerdere diersoorten in slechte condities hield. De dieren zaten in kooien waar de bodem bedekt lag met een dikke laag uitwerpselen, bedorven voedselresten en zelfs met overblijfselen van voorgaande gestorven dieren. Er werd ons gevraagd om deze dieren definitief op te vangen en nu verblijven ze nog even in quarantaine ter observatie”, vertelt Karel.
“Er komen zeker nog nieuwe dieren. Er was ook nog de opvang van witwangdwergooruil Zappa die werd in beslag genomen door Dierenwelzijn bij een particulier en Zipke kwam terecht in het VOC van Brasschaat nadat de vorige eigenaar was overleden. Vandaag (maandag) werd er nog een langooregel Snowball opgevangen, afkomstig van het VOC uit Brasschaat. Snowball werd samen met verschillende andere dieren in beslag genomen bij mensen in België. De dieren werden er illegaal gehouden en zeer slecht verzorgd”, aldus Karel.
“Er is natuurlijk ook nog weesbeertje Byara en nog verschillende rescue acties die lopende zijn, maar waar we nog niet 100% zeker zijn of ze gaan lukken. De vaste werking blijft natuurlijk gewoon lopen. De nu meer dan 400 dieren die hun dagdagelijkse verzorging krijgen en dit met veel liefde van onze verzorgers.” De organisatie Bears in Mind uit Nederland klopte bij De Zonnegloed aan met de vraag of er nog plaats was voor het 2-jarige weesbeertje Byara. Als klein beertje werd Byara gevonden in een bos nabij Moermansk in Rusland. Ze werd door mensen meegenomen naar hun huis. “Waarschijnlijk waren dat stropers. Ze werd meer dan een jaar in een kamer gehouden als huisdier. Het beertje leefde in haar eigen uitwerpselen. Ze werd gelukkig in beslag genomen en tijdelijk naar een dierenasiel voor honden en katten gebracht. Daarna ging ze naar een opvangcentrum voor beren, waar ze dieren proberen te rehabiliteren en vrij te laten in het wild. Jammer genoeg had Byara intussen geen schrik meer voor mensen. Zo’n beer kan jammer genoeg niet meer vrij gelaten worden”, zei Karel al over de reddingsactie van Byara.
Beperkte reservaties
Alles loopt goed, maar we blijven werken met reservaties. Onze parking is enorm verkleind en we willen voldoende parkeerplaats aanbieden aan de bezoekers zonder dat ze moeten wild parkeren. Daarnaast is het dierenwelzijn een van de belangrijkste elementen hier in De Zonnegloed. Om onze dieren overdag de nodige rust te geven, werken we met dagdelen. We sluiten over de middag het opvangcentrum voor een uurtje en het aantal bezoekers per dagdeel is beperkt. Hierdoor is het noodzakelijk en verplicht om op voorhand je bezoek aan ons opvangcentrum via de website te reserveren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier