Dat een aannemer is begonnen met het kappen van de bomen in het private Congobos in Geluwe zorgt bij heel wat inwoners voor grote verontwaardiging. Het aantal reacties op de sociale media is ontploft. Het Congobos stond destijds via een notaris te koop voor 150.000 euro en werd verkocht aan iemand uit Ledegem. De stad Wervik verwijt het Agentschap Natuur een Bos een gebrek aan communicatie over het afleveren van een kapvergunning.
Het bos is 2,4 hectare groot en bevindt zich in de Beselarestraat nabij de A19. Het stadsbestuur werd door bezorgde inwoners geïnformeerd over bomenkap in het Congobos en zo ging de bal aan het rollen. Ondertussen zijn er al tientallen bomen gerooid. De stammen liggen gestapeld op het terrein.
“Bij ons was geen dossier van kapvergunning bekend”, zegt schepen van Milieu Bercy Slegers (CD&V). “Daarom werd er onmiddellijk gereageerd. De milieupolitie en natuurinspectie van Vlaanderen werden meteen ingeschakeld om de kappingen te onderzoeken en kregen de vraag om een stakingsbevel uit te vaardigen. Toen de politie vrijdagmorgen ter plaatse kwam, werd vastgesteld dat er op dat moment geen verdere activiteit plaatsvond.
“Na verdere contacten is duidelijk geworden dat de kapmachtiging rechtstreeks is afgeleverd door het Agentschap Natuur en Bos Van hen kregen wij geen enkele vorm van communicatie over deze kapvergunning. De Bosgroep IJzer en Leie werkte samen met de eigenaar van het Congobos om een kapmachtiging aan te vragen in het kader van het bevoegd bosdecreet. Volgend plantseizoen wordt het bos opnieuw beplant met inheemse soorten.”
“Als stadsbestuur hechten we veel waarde aan het behoud van onze natuurlijke omgeving en het Congobos in het bijzonder. Het bestuur betreurt dat dit zonder enig overleg en communicatie gebeurde. We willen ervoor zorgen dat dergelijke incidenten in de toekomst niet meer voorkomen. De stad contacteerde de eigenaars en de Bosgroep IJzer en Leie en ze zijn bereid om in de loop van september hierover met de stad en de bevolking samen te zitten.
“We willen benadrukken dat het stadsbestuur alles in het werk zal stellen om duidelijkheid te verschaffen en samen tot een oplossing te komen voor dit gebeuren. Zodra er hierover meer duidelijkheid is, zal de bevolking verwittigd worden.”
Kostprijs
Het Congobos was vroeger eigendom van wijlen Wilfried Dornez en zijn echtgenote Suzanne Vandermeersch. Ze waren vroeger de uitbaters van een kruidenierswinkel in de Ieperstraat. Op de plaats van de kruidenierszaak bevindt zich nu Cévan Wines. Toen Wilfried naar het woonzorgcentrum Ter Beke verhuisde, werd in overleg met de familie beslist het bos te verkopen. De familie hoopte dat de stad of misschien de provincie het bos zou kopen. De familie klopte aan bij de stad.
Het lokaal bestuur bestond toen uit sp.a-N-VA-Open VLD. Men zag af van de aankoop omwille van de kostprijs en de aanwezigheid van weinig waardevolle bomen. Zo zijn er veel oude populieren. CD&V zat toen in de oppositie en vroeg op de gemeenteraad in oktober 2016 of de stad het bos wil kopen. Want de bossen in Wervik en Geluwe zijn dungezaaid.
Het Congobos was niet afgesloten en dus toegankelijk voor het publiek. Het roept bij veel Geluwenaren jeugdherinneringen op toen ze daar bijvoorbeeld met de Chiro op zondagnamiddag kwamen ravotten. Vroeger heette het De Elzerij. Later werd het uiteindelijk het Congobos, want aan de overkant bevond zich café De Congo. Vandaar. Het is een restant van de lintbebossing langs de Reutelbeek tussen Geluwe en Beselare.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier