Spiere-Helkijn krijgt medaille op betonrapport Natuurpunt:“Open ruimte is bij ons prioritair”

De renovatie van het Robecijnplein werd in 2022 afgerond. © TB
Tristan Vandevelde

De West-Vlaamse faciliteitengemeente Spiere-Helkijn doet het opvallend goed op het betonrapport van Breekijzer en Natuurpunt dat onlangs werd gepubliceerd. Sinds 2013 is er volgens het rapport noch onthard, noch kwam er beton bij. “Dit is niet toevallig. Bij werken mijden we zoveel mogelijk beton en werken we met waterdoorlatende materialen”, klink het bij de gemeente.

De betonmolens in Vlaanderen blijven in sneltempo voort draaien. Tussen 2013 en 2021 kwam er 14.827 hectare bij. Dat zijn dagelijks meer dan tien voetbalvelden. Slechts drie gemeentes tekenden over deze periode geen netto verharding op. Een daarvan is Spiere-Helkijn. Het rapport van Breekijzer en Natuurpunt stelt dat er in de faciliteitengemeente op tien jaar tijd netto geen beton bijkwam.

“Prioritair in onze gemeente is de open ruimte”, zegt burgemeester Dirk Walraet. “We zijn een gemeente die volledig dient voor land- en tuinbouw. We opteren dan ook voor een antibetonstrategie. Zo hebben we bijvoorbeeld het gemeenteplein volledig herschikt. Daar is meer groen voorzien dan voorheen. Ook wanneer we verkavelingen aanleggen doen we dit met waterdoorlatende verhardingen.”

Robecijnplein

Ook schepen van Openbare Werken Roger Deldaele bevestigt dat Spiere-Helkijn bezig is met de betonstop. “We hebben op verschillende plaatsen onthard, zoals op het Robecijnplein. Die renovatie werd in 2022 nog afgerond.” Samen met het wandelpad van het kerkplein naar basisschool De Polyglot ontstond toen een nieuwe, groene oase in het centrum van Spiere.

“Volgens mij hebben we het nóg beter gedaan dan het rapport zegt”

“Degene die het betonrapport hebben opgesteld, mogen hier gerust eens langskomen. Onze gemeente is zelfs onthard. We doen het nog beter dan het rapport zegt.”

Weinig wateroverlast

Net door de succesvolle betonstop in de gemeente hebben ze in Spiere-Helkijn ook heel weinig last van overstromingen. “De grachten zitten vol, maar er is maar één plaats die we bij hevige regenval moeten controleren. In andere gemeentes is het vaak veel erger. Ook hebben we werken gepland aan de Groenstraat, Gaverstraat en de Jacquetbosstraat om de grachten te verbreden. Die beginnen zodra het waterpeil is gezakt”, stelt Roger Deldaele.

Andere gemeenten die het erg goed doen in West-Vlaanderen zijn Mesen en Blankenberge. Mesen gaat lopen met een zilveren medaille, Blankenberge staat in de top 20 tussen gemeenten met meer dan 20.000 inwoners. Maar ook 15 van de 20 gemeenten met de meeste verharding per inwoner liggen in West-Vlaanderen. Lo-Reninge en Alveringem zijn daarin koplopers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier