Bomen zijn de longen van onze planeet, daar zijn ze ook bij Roularta, uitgever van onder andere deze krant, van doordrongen. In die mate zelfs dat het Roeselaarse bedrijf eind november in twee dagen tijd liefst 15.000 bomen wil aanplanten.
Bomen genereren extra zuurstof, reduceren fijn stof en maken onze wereld gewoon ook een pak groener. Roularta focust al jaren op een duurzaam beleid en wil die weg nu ook naar de buitenwereld toe verder bewandelen. “Intern speelt duurzaamheid al jaren een cruciale rol”, duidt gedelegeerd bestuurder Francis De Nolf (48). “Zo werken we louter met gerecycleerd papier en zetten we volop in op een elektrisch wagenpark en zonnepanelen.”
Een nieuwe stap moet het aanplanten van een eigen Roulartabos worden. “Naast onze drukkerij bevindt zich een groene long van liefst 5,8 hectare die nu een walhalla is voor wilde natuur: er is een grote vijver, bloemenweides voor wilde bijen, nestkasten voor een torenvalk, bermen met heesters en kasten voor honingbijen. Nu gaan we nog een stap verder door 1,2 hectare daarvan om te toveren in een bos met liefst 15.000 bomen.”
Oerbos
Die worden via twee methodes aangeplant. “Enerzijds de klassieke manier door één boom per 1,3 vierkante meter een plek te geven, anderzijds zullen we ook de Miyawaki-methode hanteren, genoemd naar en ontwikkeld door de Japanse professor Akira Miyawaki. Die heeft een formule ontwikkeld waarbij geen enkel excuus valabel is om een bos níet aan te planten. Er worden per vierkante meter telkens drie bomen voorzien: een hoogstammige zoals een eik, linde of olm, een boom van gemiddelde hoogte zoals een lijsterbes, els of wilg en een laagstammige als hazelaar of brem”, aldus Francis De Nolf.
Het Roulartabos moet een paradijs voor insecten, schimmels, dieren en amfibieën worden
“Na twintig tot dertig jaar levert deze manier van werken eenzelfde biodiversiteit op als een oerbos van tweehonderd jaar oud. Op termijn moet ons Roularta-natuurdomein een paradijs worden voor insecten, schimmels, dieren en amfibieën.”
Het project wordt ook op wetenschappelijk onderzoek gestoeld. “De helft van die 1,2 hectare zal op bosklaar gemaakte grond geplant worden, de andere helft gebeurt op onbewerkte grond. Zo zullen we het verschil tussen beide werkwijzes in kaart kunnen brengen.”
In harmonie
Met het project wil Roularta een nieuwe oase in het hart van Roeselare in het leven roepen. “Eentje waar iedereen moet van kunnen genieten”, benadrukt Francis De Nolf. “Met de Miyawaki-methode pionieren we trouwens in West-Vlaanderen, daarom zullen we op ons terrein tien infoborden plaatsen om iedereen hier kennis mee te laten maken. Onze groene long beschouwen we als een natuurreservaat dat zowel ons bedrijf als de ruime omgeving een meerwaarde moet bieden. Al vragen we iedereen wel om op de wandelpaden te blijven en honden aan de leiband te houden. Geniet, maar doe het in harmonie met de natuur.”
Plantende handen gezocht!
Op vrijdag 26 november wordt, in samenwerking met de Roeselaarse scholengroep Sint-Michiel, al een eerste plantdag georganiseerd, zaterdag 27 november is het grote publiek welkom. Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), Roeselaars burgemeester Kris Declercq (CD&V), West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en West-Vlaams ambassadeur Wim Opbrouck komen de spade in de grond steken.
Deskundige uitleg
Van 9 tot 15 uur kan iedereen met een groen hart zijn steentje bijdragen aan het Roulartabos. Vooraf inschrijven is verplicht, behalve voor kinderen tot 14 jaar. Per boszone zal een boswachter je vooraf in een tentje deskundige uitleg geven en een imker deelt graag zijn kennis over het nut van bijen. Nadat je de handen uit de mouwen hebt gestoken, kan je napraten bij een kop koffie, kom soep en een broodje.
Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Natuurpunt Mandelstreke, Agentschap Natuur en Bos, Landschapsarchitect Geert Bossaert, Tuinaannemer Veys, Boomkwekerij Schepers uit Tielt, Ecovery, Agriton, West-Vlaamse Hart van Provincie West-Vlaanderen, Scholengroep Sint-Michiel en in overleg met het buurtcomité.
Info en inschrijven: http://www.roulartabos.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier