Ronny neemt het op voor ter dood veroordeelde boom aan Stationsput in Eernegem

Ronny Desmedt bij de grote Canadapopulier die ook zou sneuvelen.© Gino Coghe
Ronny Desmedt bij de grote Canadapopulier die ook zou sneuvelen.© Gino Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Als je gaat wandelen langs de Stationsput in Eernegem merk je dat een aantal struiken en bomen gemerkt werden. Het is de bedoeling dat deze allemaal gerooid worden in het kader van de herinrichtingswerken aan de omgeving van de Stationsput. Een budget van 600.000 euro is voorzien om de omgeving van de stationsput uit te bouwen tot een toeristisch-recreatieve troef voor Eernegem.

Een van die bomen die moet sneuvelen, is een grote Canadapopulier. Dat schiet inwoner Ronny Desmedt in het verkeerde keelgat en hij geeft een stem aan de veroordeelde boom. In één adem neemt hij ook het milieubeleid van het bestuur op de korrel.

Een magnifieke populier moet weg, omdat hij zogezegd het zicht belemmert

“De boom in kwestie staat al meer dan 30 jaar net voor de ingang van de al lang leegstaande woning aan de oever van de Stationsput, net over de Statiebeek”, schetst Ronny Desmedt (61) de situatie. “Het huis zelf wordt heringericht tot fietsrustpunt en polyvalent educatief centrum. De ramen worden verlaagd en de deur verbreed om visueel contact met de Stationsput te verzekeren.”

“Daarom moet een magnifieke populier weg, omdat hij zogezegd het zicht belemmert, want net voor de ingang van wat het fietsrustpunt moet worden, komt een bruggetje. Die boom maakt al jaar en dag deel uit van een bomenrij en zorgt mee voor een voor de omgeving karakteristiek en uniek uitzicht.”

Pover argument

“Er is plaats genoeg in die rij om dat bruggetje een paar meter te verplaatsen. Er zijn nu trouwens al drie bruggen en men zou er een afbreken.”

“Maar er is meer. De visie over de herinrichting is te beperkt en slaat voor een deel de bal mis. Men werkt vanuit het standpunt van de mens en niet vanuit het standpunt van een stuk natuur dat door de mens kan bewonderd worden. Ik ben nu 61 jaar en stel vast dat er tot op vandaag geen enkele poging gedaan werd om Eernegem een groene long te bezorgen. De omgeving van de Statieput is daar nochtans de gedroomde plaats voor.”

“In het verleden heeft de gemeente al unieke gelegenheden laten schieten om grond rond de Statieput aan te kopen en te beplanten. De visie om vanaf de groene 62 een betere inkijk te geven, vind ik trouwens een pover argument, want de groene 62 ligt lager. Men zou beter het tegendeel doen en het zicht beperken door meer groen te voorzien. Het kan de mensen alleen maar nieuwsgieriger maken als je dan op juist gekozen plaatsen een duidelijke bewegwijzering naar de vijver voorziet.”

Een aantal bomen zal inderdaad sneuvelen, maar die verdwijnen op advies van Natuur en Bos

“Het ontbreken van een groene long in Eernegem is mij dus al langer een doorn in het oog en ik had mijn argumenten liever op een andere manier en beter gestructureerd aangepakt, maar corona belet me een petitie op poten te zetten en nu word ik door de geplande werken aan de omgeving van de Stationsput in snelheid gepakt. Maar hopelijk vallen mijn argumenten niet in dovemansoren.”

Duidelijke visie

“Iedereen heeft recht op een eigen visie en mening”, repliceert verantwoordelijke schepen Celesta Muylle. “En daar heb ik respect voor, maar we zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan als het over de herinrichting van de omgeving van de Stationsput gaat. Van bij het begin hebben we ons ook laten bijstaan door specialisten van het Agentschap voor Natuur en Bos.”

De omgeving van de Statieput is de gedroomde plaats voor een groene long

“En er ligt zeker ook een duidelijke visie aan de basis van dit project. Een deel van de omgeving is voorzien voor de wat actievere recreatie met bijvoorbeeld de boogschutters, dichter bij de Stationstraat, maar naarmate men verder gaat, komt de nadruk steeds meer te liggen op natuurbeleving. Een aantal bomen zal inderdaad sneuvelen, maar die verdwijnen op advies van Natuur en Bos omdat er gevaar is dat ze gaan omvallen of omdat ze al teveel ingescheurd zijn.”

Speelelementen

“Andere minder waardevolle bomen worden gerooid om kleinere bomen de kans te geven te groeien. Het gerooide hout blijft trouwens ter plaatse, om speelelementen van te maken. De takken worden dan weer gebruikt voor de takkenrillen, zo creëren we specifieke ecosystemen.”

“Er komt dus nieuwe streekeigen beplanting en we maken bijkomende houtwallen, ideaal voor specifieke insecten en vogels. Bijkomende initiatieven om meer groen te voorzien, zullen we zeker nemen, als de opportuniteit zich voordoet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier