“Zonder Natuurpunt De Leiemeersen waren er geen natuurgebieden in Menen.” De nieuwe voorzitter Rik Libbrecht windt er geen doekjes om: “Menen wordt de vuilnisbak van Vlaanderen. Amper groen en toch wil de politiek koste wat kost Menen-West realiseren. We blijven ons verzetten, maar zetten ons ook in om met Natuurpunt extra stukjes groen te verwerven.”
Jozef Bousse (70) is al jaren het gezicht van Natuurpunt. Eerst van de afdeling Menen-Wevelgem, na de splitsing van De Leiemeersen Lauwe-Rekkem-Menen. “Ik ben 25 jaar bestuurslid, waarvan elf jaar als voorzitter. Tijd dus voor vers bloed”, vindt hij. “Ik blijf in het bestuur, maar ben blij dat Rik Libbrecht de fakkel wil overnemen.”
Rik Libbrecht (61) groeide op in Lauwe, maar ruilde de deelgemeente voor de stad 26 jaar geleden. “Nu ik gepensioneerd ben, heb ik meer tijd om mijn engagementen ter harte te nemen. Natuurpunt is daar één van. We hebben het immers druk. Niet alleen om onze natuurgebieden te onderhouden, maar vooral om bezwaar in te dienen tegen het inpalmen van de laaste stukjes groen.”
Menen-West bijvoorbeeld. Een lap grond aan de rand van Menen en langs de gewestweg N58 dat de provincie, samen met de lokale besturen, graag wil inkleuren als bedrijvenzone. “Ik maak ook deel uit van het actiecomité Alerte Koekuit. In 2014 trokken we naar de Raad van State en wonnen een veldslag, maar het dossier is ondertussen weer opgestart door de provincie. Ooit komt hier helaas een nieuw bedrijventerrein. We moeten niet naïef zijn. Jammer, want zo wordt Menen stilaan de vuilnisbak van Vlaanderen”, zucht de nieuwe voorzitter van Natuurpunt.
Reeën en vossen
Natuurpunt De Leiemeersen beheert vier groene lappen natuurgebied: het groengebied De Noordkaai in Menen, de Bramier en Leiekant in Lauwe en de Purgatoire in Rekkem. “We zijn vooral trots met de ontwikkeling van de Bramier in Lauwe. Het voormalige kalkslibstort zorgt na 15 jaar voor een grote diversiteit aan biotopen. Reeën komen er rusten en drinken, er huist een vossenfamilie en we hebben al torenvalken, doodaars en marters gespot. Dankzij de kalk, maar ook door het vele geduld en het harde werk, groeien er al vier verschillende soorten orchideeën”, zegt de voormalige voorzitter Jozef Bousse trots.
Toch hangen er onweerswolken boven De Bramier. “Men is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe KMO-zone”, pikt de nieuwe voorzitter in. “Daardoor wordt ons natuurgebied een halve hectare kleiner en men was oorspronkelijk van plan om hier een wandel- en fietspad aan te leggen en een grote riolering dwars door het natuurgebied te trekken. Een park aanleggen is nu eenmaal aantrekkelijker dan een afgesloten natuurgebied. Gelukkig is het zover niet gekomen. We moeten op ons hoede zijn, want anders is ons werk van vele jaren moeite voor niks geweest. De belofte is er om tijdens de broedperiode, dat is van begin maart tot begin juni, zo weinig mogelijk lawaai te maken tijdens de werken. Hopelijk wordt de belofte niet gebroken.”
Beheerwerken
Jozef Bousse en Rik Libbrecht beseffen dat ze met Natuurpunt weinig gronden beheren. “Langs de Leiekant in Lauwe ligt vijf hectare grond dat ons beloofd werd, maar de eigenaar wil die gronden na vele jaren nog altijd niet overdragen. We beheren nu twee hectare, maar zien dat graag groeien, maar het komt er maar niet van. Idem met 5 hectare grond aan de Geluwebeek dat nu eigendom is van het Wervikse OCMW. Mogelijks is dat een stukje groenzone dat we in de toekomst kunnen aankopen en bebossen”, klinkt
“Onze vrijwilligers hebben de voorbije jaren bergen werk verzet”
het. “We blijven ons inzetten en geven de hoop niet op, want zonder Natuurpunt waren er al lang geen natuurgebieden meer in Menen. Zonder beheerwerken heb je immers geen natuurgebied. En als je de gebieden niet afsluit voor wandelaars, verdwijnt alle biodiversiteit.”
Ondanks de schaarste aan gronden, het vechten tegen de bierkaai, blikt Jozef Bousse terug op een mooie periode: “Met onze vrijwilligers hebben we de voorbije jaren bergen werk verzet. Een bittere pil om te slikken was de onenigheid met Wevelgem, die vier jaar geleden uiteindelijk tot een splitsing leidde. Gelukkig maar, want anders was ik geen voorzitter gebleven. Nu is het weer aangenaam vergaderen en werken zonder kibbelen.”
Groene parels
Jozef en Rik zullen zich de komende jaren blijven inzetten voor hun groene parels, samen met het bestuur Christiaen Pottillius, Pierre Vanooteghem, Lieve Pottelancie, Eric Vantomme en Marc Watteyne en een kern van een vijftiental actieve leden. In totaal telt De Leiemeersen 385 leden.
“Hopelijk kunnen we deze zomer wel een zomerwandeling organiseren in de Bramier in Lauwe. Er is nood aan activiteiten met veel volk. En de goesting is groot om er als voorzitter helemaal in te vliegen. Van het stadsbestuur krijgen we de erkenning die we nodig hebben. We worden meer gehoord en dat is ooit anders geweest”, ronden Rik en Jozef af.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier