De grondverwervingen zijn inmiddels wat opgeschoten en de eerste boompjes werden in april 2024 alvast aangeplant. Nu zet de stad een nieuwe stap richting de realisatie van het langverwachte Tieltse stadsrandbos. Dinsdag zette de Provincie West-Vlaanderen officieel mee de schouders onder het project.
De plannen dateren eigenlijk al van in 2014. Toen werd met een nieuw provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan vastgelegd waar kan gebouwd worden, waar groen komt en waar industrie thuis hoort in Tielt. Daarbij werd een zone van tussen de spoorweg en de Marialoopbeek op stedenbouwkundig vlak omgezet in bosgrond. In maart 2017 kreeg het plan de zegen van de provincie West-Vlaanderen, maar een beroepsprocedure bij de Raad van State zorgde voor drie jaar vertraging. De eigenlijke bebossing in het gebied – dat in totaal bijna 30 hectare groot is – zal daardoor pas voor de volgende bestuursperiode zijn.
Onteigening
Voor de aankoop van de gronden werd een budget van 1,75 miljoen euro voorzien, waarvan 513.450 euro gesubsidieerd werd door de Vlaamse overheid. De stad heeft inmiddels met vijf van de acht grondeigenaars een verkoopovereenkomst. Met twee van de drie overige eigenaren zijn er goede vooruitzichten. Voor het laatste perceel zal vermoedelijk overgegaan worden tot een onteigening. Aangezien het verwerven van de gronden toch flink is opgeschoten, wordt nu stilaan werk gemaakt van een inrichtingsplan. En dat gebeurt samen met de provincie, die meer ervaring heeft met grote groene inrichtingsprojecten.
Mountainbikeroute
Concreet zal de provincie instaan voor de aanleg van een fietspad en een speelzone die gecreëerd wordt rond de Marialoopbeek, voor het beplanten en bebossen en voor het aanleggen van de paden. Op termijn komt er ook een mountainbikeroute zodat het grondverzet lokaal blijft en indien mogelijk wordt ook nog een watercaptatiebekken aangelegd. “De eerste ideeën werden met de verschillende stadsdiensten al besproken en de provincie stelde al wat ontwerpen voor. In de toekomst hopen we het middenveld hierbij te betrekken”, aldus burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (cd&v). “Na verdere verfijning kan er dan overgegaan worden tot effectieve aanbesteding. Nu dit project wat concretere vormen aanneemt, was de tijd rijp om de samenwerking formeel vast te leggen in een gezamenlijke engagementsverklaring.” (SV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier