Pietekootje is kruising van kip met fazant: “We voeden het beestje zelf op, want de mama heeft het verstoten”

Seppe Geldof en Joyce Dever zien Pietekootje snel groot worden. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Een kruising tussen een ezel en een paard is een muilezel, die tussen een geit en een schaap een gaap. Maar bij Seppe Geldof en Joyce Dever in Lo loopt sinds kort een kipzant rond, het gevolg van een amoureuze ontmoeting tussen een van hun kippen en een wilde fazant. “We voeden Pietekootje zelf op, want de mama heeft het beestje verstoten”, zeggen Seppe en Joyce.

In de tuin van Seppe Geldof (25) en Joyce Dever (24) lopen verschillende kippen rond. “Maar regelmatig komt er ook een fazant langs die bijzondere interesse vertoont in onze kippen”, zegt Seppe. “Plots bleef een kip op haar nest zitten. We lieten haar doen en na enkele weken kwam er tot onze grote verbazing een kuiken uit een van de eieren. Vreemd, want zelf hebben we geen haan rondlopen. Het was meteen duidelijk dat de fazant de papa was, want het kuiken toont veel gelijkenissen met een fazantenkuiken. De fazant heet trouwens Frans en de kip Kuiken. Al onze kippen hebben een naam.”

Maar de kip verstootte haar kuiken na een dag en dus namen Joyce en Seppe het diertje in huis. “We gaven het de naam Pietekootje”, zegt Joyce. “We weten nog niet of het een haan of een hen is. Het zit nu in een konijnenhok en krijgt kuikenmeel als eten. We dragen goed zorg voor Pietekootje. Als we thuis zijn, laten we het vrij rondlopen in huis. We moeten af en toe wel wat strontjes opkuisen, maar dat hebben we er voor over. En wanneer we ’s avonds in de zetel naar televisie kijken, zit Pietekootje bij ons en aaien we over het kopje. Soms valt het op onze schoot in slaap. Het is ons huisdier, net zoals een kat of hond. We waren onlangs enkele dagen weg en hebben Pietekootje echt gemist.”

Enkele maanden wachten

De kipsant is al flink gegroeid sedert de geboorte. “We nemen elke dag een foto”, zegt Seppe. “Het is wel niet de bedoeling dat Pietekootje voor altijd binnen blijft. Soms zetten we het konijnenhok buiten en dan komt papa Frans wel eens piepen. Als het groot genoeg is, laten we het diertje los in de tuin.”

De Nederlander Hein van Grouw is een expert op het vlak van kruisingen bij hoenderachtigen en conservator van het Natural History Museum in Tring, vijftig kilometer ten noordwesten van Londen waar hij verantwoordelijk is voor de vogelcollectie. “Het komt niet regelmatig voor, maar hier in het museum hebben we zeker wel 50 exemplaren”, zegt hij. “Zelf heb ik deze kruising ook eens uitgevoerd, als experiment. Het uiterlijk van de kruising zal erg afhankelijk zijn van de erfelijke eigenschappen van de kip. Elke dominante eigenschap zal bijvoorbeeld zichtbaar zijn zoals de blauwe huid in de kruising die ik deed.”

Pietekootje is ondertussen een maand oud. Hoe de vogel er zal uitzien eenmaal hij of zij volwassenen is, zal over enkele maanden moeten blijken.

Vos of marter

Maar Seppe en Joyce kregen ook al minder vredelievende bezoekers. “Onlangs is er een kip verdwenen”, zegt Seppe. “We dachten eerst aan een vos, maar we vonden alleen nog wat pluimen en naar verluidt zou een vos de dode kip in de buurt achterlaten. En dat was niet het geval. We vermoeden eerder dat een wezel of marter de kip heeft gepakt. We hebben dus veel liever een fazant op bezoek met een kipsant als gevolg dan roofdieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier