Oudenburg vraagt inwoners hulp om Aziatische hoornaar te bestrijden

Schepen van Milieu Gino Dumon en burgemeester Romina Vanhooren stellen de vangbakken voor de Aziatische hoornaar voor. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Het stadsbestuur van Oudenburg zoekt gemotiveerde inwoners die in hun tuin een val willen plaatsen om de Aziatische hoornaar, die zich meer en meer verspreidt, te vangen. En dat is slecht nieuws voor onze honingbijen en heel wat andere insecten.

Binnenkort worden de koninginnen van de Aziatische hoornaar wakker uit hun winterslaap en zijn een groot deel van het voorjaar druk aan het rondvliegen om hun nesten te maken en hun nakomelingen te voeden. Later in het jaar nemen de werksters die taken over. “Daarom willen we in het voorjaar zoveel mogelijk van die rondvliegende koninginnen vangen”, zegt schepen van Milieu Gino Dumon.

Tijdens de maanden maart en april worden de vallen uitgezet. Die zijn zo gemaakt dat ze zo selectief mogelijk Aziatische hoornaars lokken en vangen. Regionaal Landschap Houtland en Polders coördineert de actie in opdracht van Provincie West-Vlaanderen, die, net als vorig jaar, voorziet in een gecoördineerde aanpak van de Aziatische hoornaar. “Per deelnemende stad of gemeente wordt één val per 1.000 inwoners voorzien. We zijn dus op zoek naar gemotiveerde inwoners die in hun tuin zo’n val willen plaatsen en beheren”, doet Gino Dumon een oproep.

Wat houdt dit precies in? Beschikbaarheid in de periode maart – april om je val dagelijks te kunnen opvolgen; maken en bijvullen van lokvloeistof voor de val; verwerken van de vangst: de val met vangst even in de diepvries zetten, zo worden gevangen insecten verdoofd. Nu kan je de hoornaars apart zetten in bv. een bokaal en de bijvangst vrijlaten; diervriendelijk euthanaseren van de hoornaars (het bokaaltje met de hoornaars een nachtje in de diepvriezer zetten); bijhouden van aantal gevangen hoornaars + aantal andere insecten (in functie van onderzoek naar selectiviteit van de val).

“Deze werkwijze is zeker niet gevaarlijk want je komt in principe nooit rechtstreeks in contact met de wakkere Aziatische hoornaars”, verzekert schepen Gino Dumon.

Wie zijn steentje wil bijdragen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar, kan hiervoor contact opnemen met milieu@oudenburg.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier