Oude wilgen sneuvelen in de Blauwe Poort: stad Kortrijk velt straks 13 bomen

Schepen van Milieu Bert Herrewyn, hier op archiefbeeld, in de Blauwe Poort.© a-AN
Schepen van Milieu Bert Herrewyn, hier op archiefbeeld, in de Blauwe Poort.© a-AN
Olaf Verhaeghe

Dertien stevige wilgen zullen binnenkort sneuvelen in het stadspark de Blauwe Poort in Kortrijk. Volgens het stadsbestuur zijn de bomen ten dode opgeschreven en vormen ze een gevaar voor wie in het park wandelt en speelt.

Het park de Blauwe Poort langs de Doorniksesteenweg is een aangename groene zone net buiten het stadscentrum van Kortrijk. Naast een groot grasplein is er ook een hoeve, een kleine hondenweide en een speelpleintje voor kinderen en jongeren. Maar de Blauwe Poort zal er binnenkort anders uit gaan zien. Het stadsbestuur wil er immers dertien uitgegroeide wilgen vellen.

Gevaarlijk?

Het gaat om bomen met stammen tussen de 50 en 80 centimeter. Maar volgens het stadsbestuur zijn de wilgen er niet goed aan toe. Enkele jaren geleden al werden de bomen al ietwat gekortwiekt omdat bij hevige wind de toppen volledig wegwaaiden. Dat bracht weinig soelaas, want vandaag staan de 13 wilgen er bovenaan vrij doods bij. Snoeiwerken blijken geen optie meer, de bomen hebben volgens de stad geen toekomst.

Omdat de grote wilgen zich vlak bij twee wandelpaden door het park bevinden, acht de stad het niet langer veilig. “Takken tot drie meter en een diameter van zo’n 15 centimeter kraken geregeld uit de bomen en vallen naar beneden”, klinkt het. De wilgen langs de beek en rond de hoeve moeten dus worden geveld. In hun plaats zullen nieuwe linden ofwel een eikensoort worden aangeplant.

“De vergunning voor het vellen is nu binnen”, zegt schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A). “Het is de bedoeling om ofwel nog dit voorjaar ofwel na de zomer de bomen te vellen. We doen dat sowieso niet in het broedseizoen. De nieuwe bomen planten we normaal ook dit jaar. Het vellen van de wilgen en heraanplanten van nieuwe bomen is niet het enige wat we plannen in de Blauwe Poort. We werken aan een uitgebreidere aanpak van het stadspark die nog deze bestuursperiode gerealiseerd moet worden. Hoe dat eruit moet zien, is vandaag nog niet helemaal duidelijk.”

Kleigrond

Ook langs de Albert Einsteinlaan, niet ver van de Lange Munte, zullen twee knotwilgen worden geveld. De bomen staan er vlak bij een tuin en de bewoners willen hun tuinpad renoveren zonder zorgen over de bomen of de wortels. Omdat ze vrezen dat de bomen in de omheining van de tuin groeien, dienden ze een aanvraag in bij de stad om de wilgen te kappen. Die aanvraag werd goedgekeurd. In de onmiddellijke omgeving van de oude wilgen worden nieuwe bomen voorzien.

Langs de Blauwhuisstraat in Marke verdwijnen tot slot twee esdoorns. Die bomen, met een stamomtrek tot 33 cm, zorgen voor verzakkingen van een deel van de woning. Door de kleigronden en de extreme droge zomers ontstond er schade aan de funderingen van de huizen. De bomen zuigen volgens de omgevingsambtenaar van de stad te veel water, waardoor de woning te veel schade ondervindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier