Oud kerkhof in Bredene krijgt groene zone: gemeente wilde groter gebied, maar Kerkfabriek stapt niet mee in project

“We willen op deze plaats een nieuwe groene zone creëren en er ook een monument als herdenking aan de begraafplaats neerzetten”, vertellen schepenen Kristof Vermeire en Kelly Spillier. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Op de plaats waar destijds de begraafplaats Sas terug te vinden was in Bredene, komt een groene zone. “We willen op deze plaats ook een herdenkingsmonument oprichten dat herinnert aan het verdwenen kerkhof”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Vermeire. Opmerkelijk: de kerkfabriek, eigenaar van twee derde van de gronden, stapt niet mee in het verhaal en wil haar deel te gelde maken.

De site Kop van ’t Sas heeft de voorbije jaren een ware metamorfose ondergaan. Kop van ‘t Sas strekt zich uit van het Dienstencentrum (technische dienst) tot en met het Koninklijk Werk IBIS.

“Deze zone ligt binnen het regionaal-stedelijk gebied Oostende, was ooit deels industriezone maar werd via een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan omgezet in woongebied. Ondertussen is deze zone van een verloederde industriezone uitgegroeid tot een nieuwe wijk, waar het goed wonen is”, legt schepen Kristof Vermeire uit. Het is ook daar dat vroeger het (intussen gesaneerde) kerkhof Sas te vinden was.

Het perceel grond waar de begraafplaats Sas zich bevond, is voor een derde (1.672 vierkante meter) eigendom van het gemeentebestuur. Het resterende, grotere, gedeelte (3.787 vierkante meter) is in handen van de kerkfabriek Sas.

Bijzondere plek

“Het gemeentelijke deel hadden we kunnen verkopen en had ons behoorlijk wat inkomsten opgeleverd want er kan op gebouwd worden. Maar dat zullen we niet doen. We gaan dit als open ruimte behouden. We willen op deze plaats een nieuwe groene zone creëren en er ook een monument als herdenking aan de begraafplaats neerzetten. Voor wie er ooit familie begraven had, blijft dit immers een bijzondere plek”, pikt milieuschepen Kelly Spillier in.

“De kerkfabriek heeft voor het groter perceel een andere keuze gemaakt. Zij willen het verkopen aan de hoogste bieder. We vinden dit bijzonder spijtig” – milieuschepen Kelly Spillier

“Ik moet er wel aan toevoegen dat de groene zone er enkel komt op het deel waarvan het gemeentebestuur eigenaar is. De kerkfabriek heeft voor het groter perceel een andere keuze gemaakt. Zij willen het verkopen aan de hoogste bieder. We vinden dit bijzonder spijtig en doen als gemeentebestuur een oproep aan de kerkfabriek om terug te keren op haar stappen en hier alsnog één grote groene zone van te maken. Voor ons deel van de gronden laten we alvast een inrichtingsplan opstellen waarmee we naar de inwoners zullen trekken”, besluit Spillier.

“Op de vraag om hun eigendom af te staan om zo een grote, groene long te creëren in de vaak verharde Saswijk heeft de kerkfabriek unaniem tegengestemd. Ze lijken vastberaden de gronden te verkopen”, kon gemeenteraadslid Lars Cattrijsse (Vooruit) tijdens de gemeenteraad van 29 augustus zijn ontgoocheling over de beslissing niet verbergen.

Mysterieus project

“Het is frappant dat een raadslid van de oppositie (Anuschka Steen (N-VA) en tegelijk lid van de kerkfabriek, red.) mee instemde met de verkoop terwijl haar fractie deze meerderheid al meermaals verweet Bredene vol te bouwen.”

Anuschka Steen gaf aan geenszins tegen de groene zone te zijn. “Maar door de gewijzigde financiering van de kerkfabrieken moeten we op zoek naar extra middelen om een nieuw project, dat alle Bredenaars ten goede zal komen, rond te krijgen.” Over de inhoud van dat project hield Steen zich op de vlakte.

“Je zou na dit te horen misschien denken dat de kerkfabriek op droog zaad zit, maar er gaat jaarlijks nog heel veel geld haar richting uit”, liet de Vooruit-fractieleider zich ontvallen.

Nood aan drie kerken?

Burgemeester Vandenberghe koppelde aan de discussie meteen de vraag of Bredene nog nood heeft aan drie kerken. “Ik wil hierover geen heilige oorlog ontketenen maar een sereen debat moet kunnen.” Een idee dat Anuschka Steen niet ongenegen leek.

Opmerkelijk is dat het standpunt van CD&V-schepen Vermeire diametraal tegenover dat van de kerkfabriek staat. “De vraag naar extra groen is legitiem. Hier dient zich een unieke gelegenheid aan om op deze bijzondere plek een groene gemeenschapszone te creëren met respect voor de begraafplaats, die er ooit lag. Ik respecteer het standpunt van mijn partijgenoot, die voorzitter is van de kerkfabriek (Dany Hollevoet, red.), maar ik vind dit een gemiste kans. Vergeet ook niet dat de gemeente in de sanering van deze gronden honderdduizenden euro’s heeft geïnvesteerd”, besloot Vermeire.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier