Ook de Royal Ostend Golfclub ofte Koninklijke Golf Club Oostende, gelegen tussen Bredene en Vosseslag, kampt met ernstige wateroverlast. De golfbaan ligt vlak naast de Koninklijke Baan, waar er in twee dagen tijd al zo’n drie miljoen liter water werd weggepompt.
“De problemen zijn hier begonnen kort na nieuwjaar”, vertelt Ronald Everaert. “We zijn in die tijd vier weken dicht geweest; op vandaag is iets meer dan de helft van het terrein – tien van de in totaal achttien holes – gelukkig wél nog bespeelbaar.” Dat zijn deze die aan de andere kant van de kustbaan liggen, tegen de duinen. “Door de zanderige grond, kan het water daar wél weg. Daar zit geen kleilaag onder”, klinkt het. De club kreeg sinds haar ontstaan nooit eerder met wateroverlast te maken, en dat wil wel wat zeggen: de Koninklijke Golf bestaat al sinds 1903.
“Normaal is onze golfbaan in de winter altijd perfect bespeelbaar, en zijn wij enkel gesloten als er sneeuw ligt”, vervolgt Everaert. “Veel golfers komen daarom in de winterperiode bij ons spelen, aangezien de meeste andere clubs dan dicht zijn. Wij hebben zelf een kleine zeshonderd vaste leden, maar daarnaast zien we nu normaal gezien ook veel zogenaamde greenfee spelers uit andere clubs die een dagvergoeding betalen. Daar zien we momenteel dus een stuk inkomsten wegvallen. Gelukkig is onze club financieel gezond.”
Uitzonderlijk
Het bestuur kan weinig anders dan afwachten en hopen dat het water vanzelf weer wegtrekt. “Pompen heeft weinig zin”, zegt Everaert. “Vorige week was het water bijna weg, maar dan begon het weer te regenen en stonden er binnen de kortste keren weer overal grote plassen. Nu blijft het water gewoon staan. Om permanente beschadiging te voorkomen, is het gebruik van golfkarretjes voorlopig ook verboden op het terrein.” Everaert heeft het net als het gemeentebestuur van De Haan over een ‘hoogst uitzonderlijke toestand’. “Wij staan er ook allemaal van te kijken. Hier en daar wordt er nu gesuggereerd dat het dempen van grachten er misschien iets mee te maken kan hebben, of dat het door de werken van het Agentschap Natuur en Bos komt: die zijn hier overal de invasieve exoten aan het verwijderen. Maar dat laatste lijkt me nogal sterk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier