In de ondergrondse kokers van de Gaverbeek is er een kraamkolonie van de beschermde watervleermuis aangetroffen. Daardoor lijken de werken nu vertraging op te lopen.
Eind 2018 deden de stad Harelbeke, Intercommunale Leiedal en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hun plannen uit de doeken om de Gaverbeek terug zichtbaar te maken vanaf het provinciale domein De Gavers tot de Collegewijk in Harelbeke. Nu blijkt dat er een kraamkolonie watervleermuizen, een beschermde soort, is aangetroffen in de ondergrondse kokers van de Gaverbeek.
Verzoening
“Bij onderzoeken in die kokers hebben we inderdaad ontdekt dat er een toch wel indrukwekkende kolonie met meer dan 50 watervleermuizen aanwezig was”, legt schepen voor Stadskernvernieuwing en Milieu Tijs Naert (Groen) uit. “We weten niet hoe lang ze er al zitten, maar dat kan al lang zijn. Bovendien is het niet uitgesloten dat ze op een later moment nog eens terugkomen, want dergelijke kraamkolonies verplaatsen zich naargelang het seizoen.”
Wat wil dat nu zeggen? “Het is heel tof dat we zo’n diersoort aantreffen in Harelbeke, vooral in die getale. De watervleesmuis is niet per se zeldzaam, maar wel beschermd. Ze speelt trouwens ook een belangrijke rol in het ecosysteem, gezien watervleermuizen bepaalde insecten, zoals muggen, eten. Nu rijst wel de vraag hoe we dit gaan aanpakken. We moeten de ecologische argumenten weten te verzoenen met de originele plannen.”
Een exacte timing kan Naert niet meegeven. Er loopt immers ook nog een archeologisch onderzoek omdat er in de buurt artefacten uit de Romeinse tijd gevonden zijn. Verdere opvolging samen met de Vlaamse Milieumaatschappij zal dat moeten uitwijzen. Volgens de oorspronkelijke plannen zou het project klaar moeten zijn eind dit jaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier