Peter Velle (CD&V) uitte op de gemeenteraad van 14 september zijn ongerustheid over de verwilderde toestand van de Miyawakibosjes. Hij informeerde dan ook naar wat er fout loopt. “De boompjes groeien weldegelijk en het onkruid zal deze winter opdrogen en in het voorjaar worden verwijderd”, reageren de bevoegde schepenen Gino Dumon en Stijn Jonckheere.
“Bij een bezoek ter plekke moesten we vaststellen dat de in september 2021 aangeplante Miyawakibosjes van het Sugi-project er totaal verwilderd bijliggen”, aldus Peter Velle. “We konden tussen het onkruid enkele takjes van de boompjes onderscheiden.”
“Nochtans kondigde het bestuur aan dat binnen de 2 à 3 jaar hier 20 verschillende soorten bomen zouden staan van 2 à 5 meter hoog. Wat liep fout? Hoe schat het bestuur de toestand van de bosjes in? Zullen stappen ondernomen worden?”
Miyawaki-methode
Het waren de schepenen van Milieu, Gino Dumon, en van Bossen, Stijn Jonckheere, die toelichting gaven. “In samenwerking met het bedrijf SUGi GmbH en Urban Forests Europe bv heeft Oudenburg inderdaad twee bosjes aangeplant volgens de Miyawaki-methode. De aanplant van deze bossen kaderde binnen de uitvoering van het Boomplusplan en het Burgemeestersconvenant.”
“De Miyawaki-methode is ontwikkeld door Akira Miyawaki, een Japanse botanicus die natuurlijke bossen aanplant. De evolutie van natuur naar bos wordt bij de Miyawaki-methode versneld – tot 10 maal sneller – door de grond goed voor te bereiden en door de juiste inheemse soorten heel dicht bij elkaar aan te planten.”
“Zo zijn deze bossen 30 keer intenser dan een klassiek bos en kunnen ze op een veel kortere tijd het ecosysteem van oerbossen imiteren. Ze zijn daarnaast 20 keer meer biodivers dan traditionele bossen.”
“Geen zorgen maken”
“Het onderhoud van de bosjes is de eerste twee jaar voor rekening van de organisatie SUGi. In het proces is het normaal dat het resultaat het eerste jaar niet spectaculair is. We hebben natuurlijk ook te maken gekregen met een extreem droge zomer, maar de mulchlaag en de onkruidlaag hebben ervoor gezorgd dat de grond minder rap uitdroogde.”
“De mulch en onkruidlaag zorgen er bovendien voor dat er een enorme toename is van de biodiversiteit. Een entomologist of insectenkenner, aangesteld door SUGi, volgt dit speciaal op. Zo kun je aan het bosje aan de Oudekerkstraat een installatie zien die insecten monitort.”
“Er is regelmatig contact tussen onze milieuambtenaar en de mensen van Sugi. Ook al ziet het er nu niet mooi uit, Sugi heeft ons laten weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken.” (LIN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier