Op 22 april is het Earth Day, een jaarlijks evenement waarbij men wereldwijd om aandacht vraagt voor het milieu en het klimaat. Ook lokaal spelen die thema’s een rol. Zo wijst Koen Houthoofd van de plaatselijke afdeling van Natuurpunt op de verhardingsgraad van het oppervlak in Vlaanderen. Milieuschepen Frederic Hesters (Open Zulte) antwoordt dat Zulte “zoveel mogelijk” wil ontharden.
Natuurpunt Tussen Leie en Schelde is actief in Zulte, Deinze en Nazareth. Voorzitter Koen Houthoofd (44) legt uit wat Natuurpunt precies doet. “Natuurpunt is de grootste milieuvereniging van het land, met 120.000 aangesloten gezinnen. Een van onze taken is het beheer van natuurgebied. Natuurpunt heeft intussen zo’n 25.000 hectare groen gebied in Vlaanderen kunnen kopen. Hierop doen we onderzoek, maar organiseren we ook tal van educatieve activiteiten voor de lokale bevolking.”
“Nu, met corona, heeft het land wandelen herontdekt, maar wij zagen toch veel van onze activiteiten in het water vallen. Momenteel mag je maar met een bubbel van vier buitenkomen, dus een grote wandeling in een natuurgebied zit er niet meteen in. Verder organiseren we ook fietstochten, filmavonden en De Nacht van de Vleermuis in Machelen. Die gaat normaal door op het einde van de zomer, en dan gaan we bij zonsondergang met een batdetector op zoek naar vleermuizen rond Machelen Put en de kerk. Veel van onze kalender is uitgesteld en we kijken er naar uit om mensen weer samen te brengen in hun lokale natuur.”
Een ander aspect van Natuurpunt is dat het via de milieuraden ook probeert te wegen op het lokale beleid. Earth Day onderstreept telkens het belang van lokale besturen en steden in de strijd voor een beter milieu.
Overstroming
“Momenteel is veel te doen rond de verhardingsgraad van de Vlaamse gemeenten,” gaat Koen Houthoofd verder. “Vlaanderen is een van de meest verharde regio’s van Europa. Een te hoge verhardingsgraad zorgt ervoor dat het regenwater niet in de grond kan dringen, met een te lage grondwaterstand en overstromingsgevaar tot gevolg.”
Duurzaam, niet duur
De gemeente Zulte is zich bewust van dat risico en draagt ook op andere vlakken haar steentje bij aan het milieu. “Er lopen enkele bouwprojecten voor nieuwe wijken in Zulte; daarbij is duurzaamheid heel belangrijk,” zegt schepen van Milieu Frederic Hesters (Open Zulte). “De ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, maar het is de bedoeling om voldoende groen te zien en zoveel mogelijk te ontharden. Duurzaam betekent overigens niet noodzakelijk duur. We zetten ook in op een veilige fietsinfrastructuur in heel Zulte, en zullen die aansluiten op de nieuwbouwsites.”
In en rond Zulte staan ook heel wat windmolens. Bij de aanleg ervan botste de gemeente vaak op protest van omwonenden. “Wij willen windmolens faciliteren, maar ook rekening houden met de buurtbewoners,” gaat Hesters verder. “Het is essentieel om de geschikte locaties te vinden voor windmolens, om zo de kerk in het midden te houden.”
“Ten slotte zijn we ook bezig met het vervangen van de straatverlichting door ledlampen, plaatsen we waar mogelijk zonnepanelen op openbare gebouwen, en zorgen we voor meer groen door de uitbreiding van het Beukenbos en de aanleg van het Heldenbos.”
(JF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier