“Mooi weekend in april gaf aftrap voor de Aziatische hoornaar”: Gistel ving al 140 koninginnen van Aziatische hoornaar

Imker Daniel Derycker en diensthoofd Milieu van de stad Iris Rosseel, samen met schepen Wim Aernoudt, Serge Rosseel, de schepenen Michel Vincke en Geert Deschacht en milieuraadvoorzitter Leopold Dewulf zijn best tevreden met de resultaten rond de Aziatische hoornaar. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De stad Gistel en een ruime groep vrijwilligers gaan met volle kracht de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar. De voorbije weken werden maar liefst 140 koninginnen van de invasieve soort gevangen.

De Aziatische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommels en andere bestuivende insecten die van belang zijn bij onder meer de biodiversiteit, groente- en fruitteelt. In maart van dit jaar startte Gistel een werkgroep op om te strijden tegen de grote en agressieve wespensoort. Iets meer dan honderd particulieren en imkers maken deel uit van die groep. “Ze zien de ernst in van het bestrijden van deze exoot en we hebben hen voorzien van de nodige vallen”, zegt schepen van Milieu Wim Aernoudt (N-VA). Naast de stad Gistel werkt ook imkersvereniging De Kustbie, de stedelijke milieuraad en de provincie aan de bestrijding mee.

“De eerste maand was het wat stil door het slechtere weer. Maar het mooie weekend van 12 april gaf de aftrap voor de Aziatische hoornaar: telkens er enkele mooie dagen waren, was er een piek in het aantal vangsten bij de vrijwilligers. Eveneens is er opgemerkt dat in de vallen, gelegen naast een klein bosje, vaak een groter aantal hoornaars gevangen werden. Plaatsen met meer akkerland hebben minder hoornaars in hun vallen.”

Lokpotmethode

De dienst Milieu houdt alle vangsten van de werkgroep bij op een kaart en helpt de vrijwilligers waar nodig bij de meldingen van de gevangen koninginnen. “Vandaag, begin juni, staat de teller op 140 gevangen koninginnen en dat is verrassend veel”, zegt Aernoudt. “Dit is bittere ernst en bewijst dat we al actie moeten ondernemen in het voorjaar, vooraleer de koningin een secundair nest hoog in de bomen kan maken. Tijdens de komende zomermaanden worden de lentevallen ingewisseld voor de bekende lokpotmethode. Hierbij worden werksters van de Aziatische hoornaar gemerkt met kleuren, vervolgens gevolgd via chronometreren en noteren van de vliegrichting, en op die manier nesten gelokaliseerd. Om dit klusje te klaren zoeken we nog extra vrijwilligers.”

Mensen die zich hiervoor af en toe eens kunnen vrijmaken of die meer informatie willen, kunnen zich aanmelden bij de milieudienst via milieu@gistel.be of 059 27 02 21.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier