Minder slib dan verwacht in Dikkebusvijver: “Volgende ruiming pas over 12 tot 15 jaar”

Dikkebusvijver in Ieper. © Archief EG
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Uit een recente meting blijkt dat het slib in Dikkebusvijver in Ieper zich minder snel opslaat dan vroeger. Dat is het gevolg van een samenwerking tussen onder meer de lokale landbouwers, de provincie, Ieper en Heuvelland. Maatregelen voorkomen dat er door erosie en afspoeling van de omliggende landbouwgronden te veel nutriënten, pesticiden en slib in het water terechtkomt.

Recente slibmetingen in Dikkebusvijver, uitgevoerd in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen, tonen aan dat er momenteel 40.000 m³ slib aanwezig is in dit drinkwaterwinningsgebied”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert. “Door deze metingen lijkt het erop dat de hoeveelheid slib minder snel opstapelt dan verwacht, ondanks hevigere neerslagbuien in ons veranderend klimaatpatroon.”

“Dat is nog steeds veel, maar wel beter dan de vorige periodes”

De resultaten van de meting geven aan dat de volgende slibruiming minder snel zal moeten gebeuren. “Aan dit tempo zal het pas over 12 à 15 jaar. In 2018 werd de vijver geruimd en werd 188.000 m³ sediment verwijderd en opgeslagen in een tijdelijk depot”, aldus Naeyaert. “De vorige ruiming dateert van 2005, met toen 105.000 m³ slib en daarvoor leverde de ruiming in 1991 zo’n 200.000 m³ afgespoelde grond op. Op vandaag is er 40.000 m³ slib aanwezig in de vijver. Dat is nog steeds veel, maar wel beter dan de vorige periodes.”

De ‘Robuuste Waterlopen Westhoek’, een samenwerking tussen verschillende partijen waaronder de provincie, Ieper en Heuvelland, zet in op het verbeteren van het waterbergend volume van de vijver. Op die manier wordt Ieper beschermd tegen wateroverlast en wordt ook de drinkwatervoorziening veiliggesteld. Het waterbergend vermogen van een vijver is dat de bodem water kan opslaan. Zo kan de bodem een overschot van water opslaan en afgeven in tijden van droogte.

Drinkwaterproductie beschermen

Het project, dat van start ging in 2019, heeft onder meer tot doel de drinkwaterproductie in de Zillebekevijver en Dikkebusvijver te beschermen. Door erosie en afspoeling van de omliggende landbouwgronden komen te veel nutriënten, pesticiden en slib in deze waterreservoirs terecht, waardoor de drinkwaterproductie onder druk komt te staan. “Sinds de start van het project werpt de samenwerking tussen de lokale gebiedsactoren en de inzet van de landbouwers in het gebied z’n vruchten af. Meer dan een derde van de landbouwers in het gebied investeerde in maatregelen zoals bufferstroken langs waterlopen, die in 2024 zo’n 40 procent van het projectgebied afdekken. Er werden erosiedammen op knelpuntplaatsen opgetrokken: acht dammen werden al gerealiseerd en er staan er nog drie op de planning. Niet-kerende bodembewerking werd en wordt sterk gestimuleerd als een erosiebeperkende maatregel”, aldus de gedeputeerde. “De samenwerking binnen het Robuuste Waterlopen Westhoek-project toont aan dat toekomstbestendige landbouw en oordeelkundig land- en waterbeheer hand in hand kunnen gaan.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier