Middelkerke bebost voormalig stort aan de Kalkaart: “We leggen iets meer dan 6 hectare jong bos aan”
In de komende drie jaar plant het gemeentebestuur met steun van OVAM een nieuw bos aan in Middelkerke. Dit natuurproject vormt een voormalig stort aan de Kalkaart om tot een bos. Dat is een win voor het natuurgevoel en voor de bodem, want die wordt stapsgewijs volledig gereinigd.
Storten duurzaam herbestemmen
In Vlaanderen is beschikbare bebossingsgrond enorm zeldzaam. OVAM werkte daarom een regeling uit waarbij het in onbruik geraakte afvalstorten duurzaam gaat beheren. OVAM becijferde dat Vlaanderen zo’n 3.000 gelijkaardige locaties kent. Een deel daarvan is geschikt om bebost te worden. Daarmee komt er extra groene ruimte en verdwijnt een sluimerend milieurisico. Voor andere locaties is dan weer een rol in de circulaire economie weggelegd.
Vlaamse subsidie
Voormalig Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir zette gemeentebesturen in 2021 aan om bij hun gekende storten te bebossen. Per hectare bebost stort krijgt de gemeente van de Vlaamse overheid een subsidie van 5.400 euro. In Middelkerke liggen twee dergelijke storten. Aan de Kalkaart, vlakbij het shoppingcenter en aan de Hofstraat in Westende, naast het terrein van Wilde Wijken. Bij de Wilde Wijken is al een groenzone met fruitbomen aangelegd.
De ongemakkelijke waarheid
“Het is echt ongemakkelijk om te zeggen, maar vroeger dumpte men alle afval dat niet kon verbrand worden op een stort. Meestal was dat een afgelegen perceel landbouwgrond, of een opgebruikte kleigroeve. Men groef een kuil, dumpte er afval in en dekte de boel af”, zegt schepen van Milieu Henk Dierendonck.
“Men was zich van weinig kwaad bewust, maar uiteindelijk belandden zo een hoop schadelijke stoffen in de bodem. Er was ook relatief weinig controle op die storten. Als ik me goed herinner, werden ze tot in de jaren 1980 gebruikt. Later werden die sites deels gesaneerd. Met dit bebossingsproject nemen we maatregelen om die gronden op lange termijn duurzaam te reinigen.”
Binnen 10 jaar bosgevoel
OVAM voerde al oriënterende bodemonderzoeken uit op de site aan de Kalkaart. Henk Dierendonck: “Daar leggen we, volgens het bodemadvies van OVAM binnen drie jaar 74 zogenaamde verjongingsgroepen aan. In het jargon noemen ze die groepen ook wel eens ‘klompjes’. In clusters van zo’n 100 m² planten we geschikte soorten zoals zomereik, Europese vogelkers, haagbeuk, hazelaar, schietwilg, zwarte els, winterlinde, veldesdoorn en fladderiep. Uiteindelijk groeien die clustertjes binnen decennia uit tot volwaardige bomen. Binnen 10 jaar ga je al een bosgevoel ervaren. Het project bevat ook een natuurbeheersplan zodat de nazorg ook gegarandeerd is. Binnenkort is al een eerste overleg over de uitvoering gepland.”
Ecologische en financiële meerwaarde
“Belangrijk en gunstig neveneffect? We verrijken het ecosysteem, inheemse dieren en andere planten vinden er makkelijker hun weg en het is een natuurlijke meerwaarde voor onze bewoners. Ook financieel is er return. De kosten schieten we voor, maar we krijgen ze bij het nakomen van onze verbintenissen terug via subsidies. Voor de gemeente is het een opbrengstregeling, want Vlaanderen subsidieert ons voor ongeveer 24.000 euro, terwijl we de aanplantkosten op zo’n 13.000 ramen”, besluit Henk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier