Meulebeke is officieel bijenvriendelijke gemeente

Tim Bogemans, Rik Priem, Paul Lamote, Dirk Verwilst, Jean-Marie Gunst, Humberto Gadeyne en Danny Bossuyt. © Foto Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Tijdens de uitreiking van de Openbaar Groen-awards is Meulebeke in de prijzen gevallen. De gemeente mocht een bordje met twee bijensymbolen in ontvangst nemen. De finaledag vond plaats op 14 december 2023. 88 lokale besturen tekenden in voor het wedstrijdgedeelte ‘Bijenvriendelijke gemeente”.

“Dit wedstrijdonderdeel stimuleert steden en gemeenten om het openbaar groen bijenvriendelijk te organiseren”, legt schepen voor Natuur en Milieu Danny Bossuyt (Lijst van de Burgemeester) uit. “Bomen, struiken en vaste planten met nectar en stuifmeel zijn belangrijk voor heel wat bestuivers. Daarnaast hebben we ook oog voor educatie en sensibilisatie. Biodiversiteit, ontharding en veel andere neventhema’s dragen ook bij aan een klimaatvriendelijke en leefbare gemeente. Alle deelnemende besturen kregen bezoek van de jury van de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). Meulebeke ontving het diploma en een infobordje met twee bijensymbolen. We plaatsen het met trots op de hoek van de Pittemstraat en de Randweg.”

“Meulebeke heeft ook een bijenwerkgroep”, aldus imker Paul Lamote. “Vorig jaar organiseerden we in samenwerking met de bibliotheek een tentoonstelling rond de bij en was er ook een voordracht tijdens De Week van de Bij. We organiseerden een zoemende wandeling en deelden bijenvriendelijk bloemenzaad uit. Dit jaar worden er opnieuw acties opgezet tijdens De Week van de Bij.”

Tegen hoornaar

“In het voorjaar zullen we een bijenburcht inrichten nabij de Warme Tuinen en gaan we nog meer insectenhotels plaatsen in de verschillende groenzones”, aldus Humberto Gadeyne, compostmeester en verantwoordelijke Warme Tuinen in Meulebeke.

“Bij de aanplantingen hanteren we de bloeiboog”, zegt Tim Bogemans, diensthoofd Openbaar Groen. “Die zorgt ervoor dat bijen het hele jaar door voedsel hebben. In samenwerking met het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart wordt een campagne uitgerold om de Aziatische hoornaar te bestrijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier