Met dank aan… het natte voorjaar: waarom je plots overal zonnebloemen ziet
Het is je misschien ook al opgevallen: er bloeien opvallend veel zonnebloemen in en langs onze West-Vlaamse velden. Dat hebben we blijkbaar te danken aan ons extreem natte voorjaar, aangezien landbouwers niet konden teruggrijpen naar hun gebruikelijke zadenmengsels.
De groene stroken langs onze wegen kleuren tegenwoordig vrolijk geel. En dat is geen toeval. Landbouwers sluiten al jaar en dag overeenkomsten met zowel de Vlaamse Landmaatschappij als Agentschap Landbouw en Visserij om zoveel mogelijk te vermijden dat hun percelen braak liggen.
“Braakliggend terrein heeft veel nadelen. Landbouwers worden zoveel mogelijk gemotiveerd om dit te vermijden. Zo kunnen ze ervoor kiezen om hun velden gedeeltelijk of volledig (dit na hun gewone teelt) te bezaaien met verschillende gewassen of groenbedekkers, daar krijgen ze dan subsidies voor. Afhankelijk van het type gewas kan dat gaan van pakweg 60 euro tot meer dan 350 euro per hectare”, aldus Nele Vanslembrouck van Agentschap Landbouw en Visserij.
Dit jaar was dus geen uitzondering op die regel, maar de weersomstandigheden zorgden ervoor dat niet elke zadenmix in aanmerking kwam. “Het heeft heel veel geregend in het voorjaar, waardoor de mengsels die doorgaans het populairst zijn niet gezaaid konden worden. In de faunamengsels die wél tegen opgewassen waren tegen het natte weer, zitten onder meer veel zonnebloemen. De andere bloemen in die mix – zoals de gele mosterd – zijn nu al uitgebloeid, waardoor de zonnebloemen nog zichtbaarder zijn in ons landschap. Dat is dus niet enkel in West-Vlaanderen zo, ook in alle andere provincies boven de taalgrens staan momenteel vol zonnebloemen”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier