Meense boomgaard vol oude rassen geniet politiebescherming

Burgemeester Eddy Lust, schepen Patrik Roose en korpschef Tony Halsberghe luisteren met volle aandacht naar de uitleg van Dieter Dewitte van Velt Wevelgem-Menen over de fruitbomen die zullen worden aangeplant in de politietuin.© WO
Burgemeester Eddy Lust, schepen Patrik Roose en korpschef Tony Halsberghe luisteren met volle aandacht naar de uitleg van Dieter Dewitte van Velt Wevelgem-Menen over de fruitbomen die zullen worden aangeplant in de politietuin.© WO
Stefaan Lernout

Een unieke boomgaard op een unieke plaats: met dit project dat stad Menen samen met politiezone Grensleie en fruitwerkgroep Velt Menen-Wevelgem opzet, worden oude, haast verdwenen fruitrassen bewaard. In de tuin van de politie aan het Leopoldplein staan ze veilig…

Het stadsbestuur maakt er werk van om op zoek te gaan naar plekken die binnen de verstedelijkte omgeving nog open zijn en bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de pleinen en parken op te waarderen. Zo kwam de tuin aan de achterzijde van het politiekantoor aan het Leopoldplein in beeld.

Laagstamboomhaard

“De stad kwam naar ons met de vraag of we hierin mee wilden stappen”, zegt Dieter Dewitte van Velt Menen-Wevelgem. “We hebben een fruitwerkgroep, dus stelden we voor om een boomgaard aan te leggen in de politietuin, waar we oude, haast verdwenen fruitrassen kunnen bewaren.”

“Enkele rassen zoals de Keuleman of James Grieves worden al beschermd en bewaard in onze andere boomgaarden. Bij de aanleg van een nieuwe boomgaard gaan we, naast de bekende veelvuldig aangeplante oude rassen, graag een stapje verder, door in een jonge boomgaard nieuw leven van weliswaar oude bomen te kweken en aldus de soort te bewaren.”

“Waar kan je beter de bomen beschermen dan bij de politie?”

“We kiezen een onderstam naar wens”, vervolgt Dieter. “In het geval van de politietuin is dat een laagstam want we leggen een laagstamboomhaard aan. Daarop enten we een stuk eenjarige twijg van een oude boom, we plaatsen als het ware een potlood op een potlood. Dat is de manier om bijvoorbeeld een oude perenboom uit je kindertijd te laten herleven. En kan je nog steeds een peer van dezelfde kwaliteit en smaak eten als toen je kind was en peren stal uit de boomgaard van je oma.” (lacht)

Geen vrije toegang

De politieboomgaard telt nu al 120 beginnende boompjes en tegen het eind van dit jaar zullen dat er 200 zijn. Het zijn voornamelijk Oudnederlandse fruitsoorten. “Wat perfect past in het plaatje”, weet Dieter. “Want de ontwikkeling van nieuwe fruitsoorten gebeurde rond de periode dat de Lage Landen nog een unie vormden. Het is werkelijk de bedoeling de rassen te beschermen, waar kan je die dan beter plaatsen in de omgeving van een politiekantoor onder camerabewaking?”

De toegang tot de boomgaard zal niet vrij zijn, op bepaalde tijdstippen zal er een bezoekronde georganiseerd worden. Binnen enkele jaren zullen die 200 bomen wel heel wat fruit dragen. “Dan komen we er wel mee naar buiten”, besluit Dieter Dewitte.

Herstel biodiversiteit

Na het Snoezelbos langs de Volkslaan in Menen, het Barakkenpark, het Wonderwoud op de Tuinwijk in Lauwe en het Smokkelbos in Rekkem, is het ‘politiebos’ nu de vijfde locatie waar boomplantacties zijn gepland of ontstaan zijn.

“Ik wil nog even onderstrepen dat een boomgaard niet meteen tot de hoofdactiviteiten van de politie behoort maar het herstel van de biodiversiteit is nu eenmaal een zaak van iedereen en daarover gaat het hier”, zegt burgemeester Eddy Lust (Open VLD). “De politie schenkt het terrein, Velt doet het werk, de stad levert de bomen en het fruit blijft in handen van de stad. Het fruit zal geschonken worden aan sociale projecten, zoals het Toemaatje om er een te noemen.”

Ook de politie zelf staat achter het project. “Wij kunnen op deze manier aantonen dat wij niet enkel als boeman fungeren. Met dit project laten we zien dat ook wij graag ons steentje bijdragen tot een betere samenleving en het behoud van ons erfgoed. De boomgaard is dan ook van harte welkom”, aldus korpschef Tony Halsberghe. (SLW/WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier