Mediterrane bijensoort voor het eerst in België aangetroffen: “Vrouwtje van de meerjarige groefbij gevonden in Dentergem”

Themabeeld. © Getty Images

Een bijensoort die vooral in de regio rond de Middellandse Zee en Centraal-Europa voorkomt, is voor het eerst aangetroffen in België. Dat maakt Natuurpunt maandag bekend. “De bijen werden onder andere in Dentergem aangetroffen tijdens een inventarisatie voor de opmaak van het bijenplan”, klinkt het.

Het gaat om de meerjarige groefbij (Lasioglossum marginatum, red.), een soort die vooral in de landen rond de Middellandse Zee en Centraal-Europa leeft. “De bijen werden onder andere in Dentergem aangetroffen tijdens een inventarisatie voor de opmaak van het bijenplan. Zo is in het provinciaal domein De Baliekouter een vrouwtje van de meerjarige groefbij gevonden”, aldus Natuurpunt.

Klimaatopwarming

De kolonie van de groefbij doet er vijf tot zes jaar over voordat ze volgroeid is en nieuwe koninginnen voortbrengt. Dat is uniek, want andere sociale wilde bijen doen dit al na één jaar. De koningin brengt in het eerste jaar slechts enkele werksters voort. Door de jaren heen groeit het nest uit van 500 tot 1.500 volwassen werksters. De soort nestelt bij voorkeur in losse, goed doorlatende grond op zonnige locaties.

Door de klimaatopwarming wordt de groefbij, die het best gedijt in warmere klimaten, steeds vaker in meer noordelijke regionen aangetroffen. Zo werd de soort dit jaar ook al in Nederland gespot.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier