Lichtervelde maait gras niet en plant biobloembollen

Joost Vandehaeghe en Jos Goethals in de groene zone aan de residentiële woonwijk Europalaan.© foto Kurt
Joost Vandehaeghe en Jos Goethals in de groene zone aan de residentiële woonwijk Europalaan.© foto Kurt
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Johan Vandenbussche (SOMM) vroeg tijdens de raad of de gemeente plannen heeft om in de actie ‘Maai mei niet’ te stappen. Schepen van Openbaar Groen Jos Goethals (CD&V) bevestigde dat de gemeente deelneemt aan de actie.

“Groen langs straten in het centrum wordt meestal behandeld als een grasplein”, stelt Johan Vandenbussche. “Dat betekent veel en kort maaien. Meer en meer groeit echter het besef dat diversiteit en afwisseling beter is. Bloemen in het gras geven veel voordelen. Het brengt meer biodiversiteit en het is insectvriendelijker.”

“Bovendien spaart minder maaien ook werk uit. Aandacht voor die biodiversiteit zit er bijvoorbeeld in de actie Maai mei niet . De gemeente kan hier een kleine bijdrage leveren door minder te maaien en door ook in het centrum voor gevarieerde grasboorden te zorgen. We hadden dan ook graag geweten of de gemeente een dergelijke aanpak ziet zitten en bereid is om in deze actie te stappen.”

Biobloembollen

Schepen Jos Goethals (CD&V) bevestigde dat de gemeente deelneemt aan de actie. “We beslisten vorige week om samen te werken met Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, om op een tweetal plaatsen biobloembollen te plaatsen”, legt de schepen uit.

“De biobloembollen hebben in het vroege voorjaar een grote meerwaarde voor insecten en brengen kleur in de gemeente. We starten op twee locaties met 5 à 10 vierkante meter: aan het rusthuis en op het rondpunt aan het station. We denken ook de jeugdsite en aan de omgeving van de ceremonieruimte op het kerkhof.”

Verder werd tijdens overleg met de technische dienst beslist om bij wijze van proef een drietal graszones niet te maaien tot eind mei. Die zones bevinden zich in de Europalaan, de Stijn Streuvelsstraat en in de Vandepoelelaan-Zandstraat.

Verschillende zones

“Het is de bedoeling om de bewuste grasperken in verschillende zones in te delen om mensen toe te laten om er nog te kunnen doorwandelen. Zo kunnen we ervaren of er in de buurt een voldoende draagvlak is voor deze natuurvriendelijke manier van onderhoud. Als het project meevalt, dan overwegen we om ook in deze zones in september-oktober bloembollen aan te planten.”

“De aanzet voor deze vernieuwde aanpak vindt zijn oorsprong in de Pastorietuin waar Ferm vorig jaar met succes bloembollen heeft aangeplant. Toen we het aanbod van Velt kregen zijn we daar onmiddellijk op ingegaan. We zijn heel enthousiast om dit verder uit te werken en op te volgen, maar zijn ook benieuwd naar de reacties van de omwonenden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier