Kortrijk onthardt en vergroent ook op 29 speelplaatsen: “300 extra bomen en 760.000 liter regenwateropvang”

vbs Spes Nostra is één van de scholen waar het vergroeningsproject in een eindfase zit © Kortrijk
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Niet enkel op ons publiek domein, maar ook in de Kortrijkse scholen is de vergroeningsgolf sterk ingezet. “Intussen hielpen we sedert 2019 29 scholen op weg naar een groene speelplaats. Die maken niet enkel kinderen gelukkiger, ze zorgen bovendien voor klimaatrobuuste en biodiverse plekken in onze stad”, aldus Bert Herrewyn, schepen van Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren.

Kortrijk engageerde zich om samen met de scholen de grijze speelplaatsen om te vormen tot groene, avontuurlijke, educatieve en klimaatgezonde speelplaatsen. De kosten voor een onthardings- en vergroeningsproject kunnen hoog oplopen, zeker als er rioleringswerken mee gepaard gaan. “Om scholen te stimuleren om hun speelplaats te vergroenen rolde de stad, na een positieve evaluatie, eind 2019 een subsidiereglement uit waarbij Kortrijk jaarlijks € 15.000 uittrekt om scholen financieel te ondersteunen”, aldus Herrewyn.

Ondertussen deden al 29 Kortrijkse scholen beroep op de stedelijke subsidie, 22 kleuter- en basisscholen en 7 secundaire scholen. Een 20-tal zijn in een eindfase of helemaal gerealiseerd. 9 scholen zijn in een opstartfase (vbs Pius X, Athena OV4 Bruyningstraat, De Sprong, basisschool O.L.V. van Vlaanderen, ‘t Biekorfje Aalbeke, Buso De Hoge Kouter, Spes Nostra vestiging Koffiestraat Heule, Poer, BEMOK). “Alle projecten samen zorgen voor maar liefst 11.000 m² ontharding (meer dan 2 voetbalvelden), 300 extra bomen en 760.000 liter regenwateropvang.”

Een groene speelplaats biedt dagelijks contact met een stukje natuur, de veranderende seizoenen, planten en dieren. Dit zijn niet enkel aanknopingspunten voor de les, het contact met de natuur draagt ook bij tot de mentale en fysieke gezondheid van kinderen en jongeren. Met groene speelplaatsen zijn we bovendien ook beter gewapend tegen de gevolgen van de klimaatverandering, door de opvang van water bij extreme regen en infiltratie van water naar grondwatervoorraden, wat de kans op droogte beperkt. Ontharding en meer groen verminderen ook het hitte-eilandeffect en de hittestress zowel overdag als ‘s nachts.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier