De gemeente Kortemark en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) willen de Krekebeek opnieuw blootleggen zodat er een groenblauwe ader loopt van aan de Krekemeersen tot aan Talpes putten. Daarvoor worden vier huizen afgebroken waaronder het vroegere politiekantoor dat de gemeente samen met de VMM aankocht voor 250.000 euro. Waarom moet die beek opnieuw blootliggen en hoe zal dat concreet gebeuren?
Kortemark en de VMM hebben ambitieuze plannen in het centrum van de gemeente. Nog dit jaar zullen twee panden in de Nieuwstraat en twee in de Stationsstraat afgebroken worden om de Krekebeek opnieuw zijn plaats te geven bovengronds. Het gaat onder meer over het oude politiekantoor. “In mei 2020 verhuisde de wijkpolitie naar het gemeentehuis en werd het oude kantoor op de immobiliënmarkt geplaatst”, duidt schepen van Ruimtelijke Ordening Toon Vancoillie (Zeker 8610). “Er bleek echter geen interesse. Aan de verkoop waren enkele voorwaarden verbonden vanuit de VMM, omdat het pand vlakbij de ondergrondse koker van de Krekebeek is gebouwd. Dat kan verklaren waarom het gebouw, geschat op 250.000 euro, niet verkocht geraakte. De gemeente telde 200.000 euro neer en de Vlaamse Milieumaatschappij 50.000 euro. Die aankoop past in ons project ‘Groenblauwe dooradering 2.0.’”
Groene long
Wat is nu het plan? “We willen de Krekebeek over een afstand van 150 tot 200 meter opnieuw blootleggen”, antwoordt schepen Vancoillie. “De VMM zal die werken uitvoeren, een planning is er nog niet opgemaakt. De buurtbewoners hoeven zich alvast geen zorgen te maken. De expertise is in huis om de beek die nu onder de grond loopt, open te breken. Maar het gaat over veel meer dan die beek alleen. Zo zullen we een mooie doorsteek maken naar de Krekemeersen. Die groene long ligt nu wat verscholen achter de parking bij het station, maar verdient een mooiere toegang.”
Via de opengelegde beek is het de bedoeling om de Krekemeersen te verbinden met Talpes putten. Dat is een terrein waar vroeger een groenteverwerkend bedrijf was gevestigd. In 2017 werd een deel van dat terrein ingevuld met 40 bedrijven, 74 woningen en vier handelszaken. Het project kreeg de naam Zuiderpark. “Het deel van de waterzuivering heeft de gemeente jaren terug reeds aangekocht en herbestemd als park- en natuurgebied”, zegt Vancoillie. “Na de verhuis van de technische dienst hebben we dat terrein reeds onthard. We willen de zone op termijn ontsluiten als nieuwe groene zone. De groene verbinding tussen de Krekemeersen en Talpes putten zal om en bij de één kilometer lang zijn en bevindt zich in het centrum van Kortemark. De concrete planning en uitvoering zullen voor de volgende beleidsploeg zijn.” De gemeente kreeg voor het project alvast een Vlaamse subsidie van 600.000 euro in het kader van de Blue Deal. Wat onder meer heeft meegespeeld in het toekennen van de subsidie is de doorgedreven ontharding waarnaar de gemeente en de VMM streven. (GUS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier