Knokke-Heist laat bijen zoemen in 12 nieuwe bijentuinen
Knokke-Heist werkt samen met de bijen aan een beter milieu voor iedereen. Dankzij de positieve resultaten van het BeeOdiversity-project is Knokke-Heist erin geslaagd de biodiversiteit in de gemeente te herstellen. Sinds vorig jaar heeft de gemeente bijna 20.000 vierkante meter aan nieuwe tuinen aangelegd voor de bijen en biodiversiteit.
Knokke-Heist was in 2020 de eerste gemeente die het BeeOdiversity-label heeft gekregen voor de inspanningen die werden geleverd voor het milieu. Knokke-Heist telt nu 27 bijentuinen waar scholen, inwoners en bezoekers meer kunnen leren over het belang van honingbijen en andere bestuivers. Vorig jaar waren er dit nog 15. Daarnaast zijn er twee fietsroutes en een wandelroute uitgestippeld die een schat aan informatie bieden over de biodiversiteit. In 2020 werden ook wilde bloemenweiden aangelegd.
Die bloemenvelden creëren niet alleen een kleurrijke natuurpracht voor de voorbijgangers maar garanderen ook een kwalitatieve voeding voor de bijen. Daardoor staat Knokke-Heist bovenaan het klassement van alle lopende BeeOdiversity-projecten in 10 landen. 4 van de 5 sites die in Knokke-Heist worden opgevolgd behoren tot de top 10 van de sites met de grootste plantendiversiteit van 2020. De site Nieuwstraat-Wulpenhoek staat daarbij op nummer één en de site compost-demoruimte in Noordhinder in Heist op nummer twee.
Therapeutische tuinen
In 2021 wordt Knokke-Heist bovendien de eerste Belgische gemeente die voor zover bekend therapeutische tuinen gaat aanleggen in de woonzorgcentra van Het Dak. Deze tuinen vormen een aanvulling op de medische zorg voor neurodegeneratieve ziekten, verbeteren het welzijn van de bewoners en het verplegend personeel, maar dragen ook bij tot de verbetering van de biodiversiteit in de gemeente.
Als eerbetoon aan burgemeester Lippens heeft de nieuwe gemeenteraad besloten om het bijenvriendelijke project, dat hem heel dierbaar was, voort te zetten in samenwerking met BeeOdiversity en de gemeente op te fleuren met nieuwe aanplantingen. Daarnaast blijft het begeleidingstraject voor boomkwekers doorlopen om het aantal pesticiden dat in 2020 gevonden werd te verminderen en zal er een gelijkaardig project worden opgestart met de landbouwers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier