Voor de realisatie van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Kleiput Egem en omgeving wil de deputatie overgaan tot een reeks onteigeningen. De provincie wil er onder andere een afzonderlijk watercaptatiebekken realiseren om het opgepompte water uit de kleiput te verzamelen. “Maar door de gewijzigde omstandigheden en de lange droogteperiodes en extreme regenval van de laatste jaren moet de voormalige kleiput in Egem maximaal ingezet worden voor waterbuffering en captatie”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).
“In het uitvoeringsplan dat drie jaar geleden werd vastgesteld, is voor het watercaptatiebekken uitgegaan van een capaciteit van ongeveer 60.000 kubieke meter om het overtollige water dat opgepompt wordt uit de aanpalende kleiput. Dat water kan dan uit het bekken afgetapt worden door landbouwers”, verduidelijkt provincieraadslid Himpe.
“Nieuwe buffering aanleggen kost handenvol geld, de kleiput is er al en moet maximaal ingezet worden”
“Maar in en rondom Ardooie bevinden zich heel wat landbouwbedrijven en groenteverwerkende industrie die veel water nodig hebben. Landbouwers trekken in langdurige droogteperiodes onder andere naar het kanaal Roeselare-Leie, maar in het kanaal worden ook vaak blauwalgen vastgesteld. Dan is er een captatieverbod, waardoor veel landbouwers in de problemen komen”, zegt Kurt Himpe.
“De kleiput in Egem is ideaal om er een gigantische buffering te voorzien en daarom moet die maximaal ingezet worden voor waterbuffering en captatie. Nieuwe buffering aanleggen kost handenvol geld en de capaciteit is daar nu aanwezig. Het zou bijzonder kortzichtig zijn om dit niet maximaal in te zetten”, besluit provincieraadslid Himpe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier