Karmina plaatst eerste egelpoortje in Kuurne

Op de foto Bart Derez, Jilles Holvoet, schepen Els Verhagen, Jan Vanaverbeke, Johan Staelens, kinderschepen Amélie Deleu, schepen Annelies Vandenbussche, schepen Willem Vanwynsberghe en burgemeester Francis Benoit en de vertegenwoordigster van het gulden sporencollege. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Dinsdagnamiddag is in de Weidenstraat het eerste egelpoortje geplaatst op Kuurnse bodem. Het initiatief voor de egelpoortjes kwam van Karmina onder voorzitterschap van Jan Vanaverbeke. Om deze poortjes te vervaardigen, werd eerst gezocht naar een partner voor het ontwerp en de productie. Deze partner werd gevonden in het Guldensporencollege.

In het Guldensporencollege werden niet alleen de ontwerpen gemaakt en getest, maar ook vervaardigd. De technische afdeling van de school zette haar beste beentje voor en produceerde in totaal 47 stuks. Oorspronkelijk was het de bedoeling om er 48 te maken, maar één poortje voldeed niet aan de strenge kwaliteitseisen.

Wie interesse heeft in dergelijke egelpoortjes moeten we echter teleurstellen, want deze poortjes zijn niet te koop. Soortgelijke poortjes kunnen echter wel in de handel worden aangekocht. Een ander voordeel van de samenwerking met het Guldensporencollege was het drukken van de kostprijs; de 47 poortjes konden worden vervaardigd voor slechts 350 euro.

Voor degenen die zich afvragen wat het doel van egelpoortjes is: ze creëren een doorgang in uw haag of draadafsluiting, zodat egels, die gewoonlijk langs de rand naar een opening zoeken, gemakkelijk toegang kunnen vinden. Dit stelt hen in staat om op zoek te gaan naar voedsel of een partner. Egels zijn namelijk heel nuttige dieren; naast wormen eten ze ook slakken, die dankzij het natte weer in overvloed aanwezig zijn.

Primeur

Het was de familie Derez, woonachtig in de Weidenstraat, die dinsdagnamiddag de primeur kreeg in hun tuin. Het is de bedoeling om deze poortjes in de hele Weidenstraat te integreren. Als dit een succes blijkt te zijn, kan het project worden uitgebreid naar de Pouckeweg en mogelijk zelfs verder. De burgemeester, schepenen, afgevaardigden van de milieudienst, groendienst en het Guldensporencollege, evenals vele anderen, toonden al veel interesse in het originele egelpoortje. En nu maar duimen dat de egeltjes de weg ernaar toe vinden!

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier