‘Jommeke’ is de mooiste boom van Bredene

Marie-Jeanne Vanhaeren en haar partner poseerden fier voor hun Jommeke, winnaar van de eerste verkiezing van De Mooiste Boom van Bredene. Op de achtergrond herken je ook Lucas Vandendriessche, Koen Uittenhove en Bruce Verburgh.© MM
Marie-Jeanne Vanhaeren en haar partner poseerden fier voor hun Jommeke, winnaar van de eerste verkiezing van De Mooiste Boom van Bredene. Op de achtergrond herken je ook Lucas Vandendriessche, Koen Uittenhove en Bruce Verburgh.© MM
Redactie KW

Groen Bredene pakte deze lente uit met de verkiezing van de ‘Mooiste boom van Bredene’. Er liepen 23 inzendingen binnen waaruit zes laureaten werden geloot. Een Facebook-stemming koos de boswilg ‘Jommeke’ van Marie-Jeanne Vanhaeren uit de Zeesterlaan als winnaar.

Het was een ideetje van Bruce Verburgh, bestuurslid van Groen Bredene: een zoektocht naar de mooiste boom van Bredene. “Om het belang van bomen te onderstrepen”, legt hij uit.

“Iedereen kon in april een boom nomineren. Een foto en mooi verhaal volstonden. Uiteindelijk kregen we 23 inzendingen binnen waarvan er zes doorstootten naar de finale”, aldus Lucas Vandendriessche. “Het was onbegonnen werk om zes bomen te selecteren op basis van objectieve criteria. Elke inzending had haar waarde. Er was de boom tegenover het gemeentehuis, een cadeau van de Nederlandse gemeente Texel, waarmee Bredene verbroederde. Of de allicht meer dan 100 jaar oude boom in de Sluizenstraat. We hebben het lot daarom laten beslissen welke bomen doorgingen naar de finaleronde. Vervolgens was het aan het brede publiek om zijn favoriet naar de winst te stemmen.”

Fotoboek als cadeau

“Elke deelnemer krijgt nog een fotoboek met alle inzendingen cadeau”, vult Koen Uittenhove, gemeenteraadslid voor Groen, aan.

Afgelopen maandag bracht het Groen-bestuur een bezoekje aan de winnaar. “Het publiek koos voor de boswilg in de Zeesterlaan. Een boom met een ontroerend verhaal, een leuke bijnaam en een ecologische meerwaarde als vroege bloeier in het voorjaar”, gaat Bruce Verburgh voort. “Wie de kruin van de boom goed bekijkt, begrijpt waarom we hem Jommeke genoemd hebben”, onthult Marie-Jeanne Vanhaeren. “Die lijkt als twee druppels op Jommekes karakteristieke kapsel. De boom werd in 1978 geplant door mijn toenmalige echtgenoot, die later overleed. Je begrijpt dat ik met de boom ook een emotionele band heb.”

“We zijn werkelijk overdonderd door het succes van ons initiatief, door de vele prachtige inzendingen en de ruim 400 stemmers”, besluit Lucas Vandendriessche, die in de toekomst gelijkaardige acties niet uitsluit.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier