Twee jaar geleden ontsnapte een Amerikaanse zeearend bij iemand in het Vlaams-Brabantse Opwijk. Na een zwerftocht van twee jaar is het dier nu eindelijk gevangen. De Ieperse roofvogelkweker Jasper Dujardin kon hem pakken met zijn handen. “Hij gleed uit over onze zonnepanelen.”
“Hij vloog soms heel laag over. Dat maakte me bang.” Jules (10) is blij dat vader Jasper Dujardin (34) onlangs een ontsnapte Amerikaanse zeearend kon vangen. Die vertoeft al maanden bij hun huis in het Ieperse dorp Zuidschote.
“Hij is mooi om te zien, maar niet in het kweekseizoen”, zegt Jasper, die roofvogels kweekt voor dierentuinen en erkende instellingen. “Ik heb zelf een koppel Amerikaanse zeearenden, maar de ontsnapte zeearend ging bovenop hun voilière nestmateriaal aanbrengen om tussenbeide te komen. Blijkbaar kreeg hij vlinders in zijn buik voor mijn vrouwtje.”
Berucht
De Amerikaanse zeearend komt bij ons normaal niet in het wild voor. “Het gaat om een exoot, die intussen berucht is omdat hij meer dan twee jaar geleden ontsnapte bij een particulier in het Vlaams-Brabantse Opwijk. In al die tijd liet hij zich nooit vangen. Door zijn aanwezigheid bij mijn volières raakte een ei beschadigd en verloor ik een zeldzame Rüppells gier. Intussen overleed door de stress ook een kaalkopkiekendief. Ik heb een volière opengezet met eten als lokmiddel.”
Uitgegleden
Maar hij liet zich niet vangen. Tot Jasper maandagavond thuiskwam. “Ik ging mijn volières nog eens bekijken met mijn zaklamp en zag hem bovenop de volière van de Amerikaanse zeearenden zitten. Ik plaatste een ladder, waarna hij naar mijn schuur vloog. Daar gleed hij in het pikdonker uit op de zonnepanelen, alsof hij op een glijbaan zat. Ik verblindde hem met mijn zaklamp en kon hem met mijn handen vangen.”
“Ik heb contact opgenomen met de eigenaar en vraag een schadevergoeding voor mijn verloren vogels en de misgelopen kweek van mijn Amerikaanse zeearenden en vechtarenden. Ik heb ook vragen bij de manier waarop hij destijds kon ontkomen en hoop dat hij daar niet nog eens ontsnapt.”
Europese zeearend
De eigenaar, die donderdagavond niet bereikbaar was voor commentaar, contacteerde intussen politiezone Arro Ieper. “De politie is al geweest en komt nog terug met de eigenaar om de vogel op te halen”, aldus Jasper. “De vangst is niet alleen goed nieuws voor mij, maar ook voor de natuur in de ruime regio. Op slechts tien kilometer zit een koppel Europese zeearenden te broeden in natuurgebied De Blankaart bij Woumen. Hij had er de toekomstige jongen kunnen verstoren.”
“Wij zijn ook heel blij dat hij gevangen is”, reageert Guido Vandenbroucke, conservator van De Blankaart. “Als hij bij ons ambetant was komen doen, waren we van plan om contact op te nemen met het Agentschap Natuur en Bos om hem te laten afvangen of desnoods te verdoven.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier